Typisch Twents

Paastradities uitgestorven? Echt niet! 4 Twentse tradities die je nog niet kende

Leestijd 3 minuten 7022 x bekeken

In Twente is er tijdens Pasen genoeg te doen. Een hele ervaring voor de Tukkers zelf, maar juist ook voor mensen die niet uit Twente komen. Leuk om eens mee te maken! Wij zetten de vier meest bijzondere tradities op een rij.

omschrijving
omschrijving

Palm Palm Pasen

Grote kans dat je de week voor Pasen in Twente veel kinderen op straat ziet. Met takken vol brood. Ja, echt waar! Met Palmpasen zijn er in Twente verschillende Palmpasen-optochten. Tijdens dit gebruik lopen kinderen en hun ouders mee in een optocht terwijl ze paasliedjes zingen. De Palmpasenstok – een stok die bestaat uit palmtakken, brood en rozijnen – maakt de optocht compleet. Het kind met de mooiste Palmpasenstok wint uiteindelijk een prijs. Leuk voor de kleintjes, maar juist ook als toeschouwer kijk je je ogen uit en kom je alvast in de paasstemming!

Paashout halen
Paashout halen

Paashout halen

Het paasvuur ken je vast wel. Maar wist je ook dat het paashout halen een Twents gebruik is? Vooral in Denekamp. Dit ‘hoalt haaln’ gebeurt op paaszaterdag. Jongens en mannen vertrekken ’s ochtends met wagens richting het bos. Na het verzamelen van hout rijden ze terug naar de stad of het dorp. En hier worden ze enthousiast ontvangen! Onder het genot van bier en borrels brengt de groep het hout naar de plek van het paasvuur. Een heel spektakel dus. Vooral deze terugkomst is leuk om mee te maken. En als je er dan toch bent, kun je net zo goed even het café in gaan. Want ook daar kun je je heel goed vermaken!

Vlöggeln

Vlöggelwatte? Deze traditie in Ootmarsum is misschien wel de bijzonderste. Het verhaal begint bij de Poaskearls. Je zou kunnen zeggen dat deze mannen tijdens Pasen de stad leiden. Deze jonge ‘kearls’ zijn niet te missen; ze dragen een lange beige jas, zwarte broek en hoed. Tijdens het vlöggeln lopen de Poaskearls en andere inwoners van Ootmarsum hand in hand door de stad. Ondertussen zingen ze paasliedjes. De oudste Poaskearl loopt voorop en rookt een sigaar. Eenmaal aangekomen bij het eindpunt – het Marktplein – worden de kinderen drie keer opgetild. Dit staat symbool voor de blijdschap om nieuw leven. Ja, wij begrijpen dat dit allemaal wat gek klinkt. Maar het vlöggeln is echt een gevalletje ‘had je bij moeten zijn’.

Het Poasboake

Ik hoor je denken: het paasvuur is toch niet typisch Twents? Dat klopt! Maar het is hier wel éxtra bijzonder. De paasvuren in Twente – ook wel Poasboakes genoemd – zijn uniek door de kleine afstand van vuur tot vuur en de grootte. Want hoog, dat zijn ze! In 2012 haalde buurtschap Espelo het Guiness Book of Records met het hoogste paasvuur ooit. Dit vuur was bijna 46 (!) meter hoog. Buurtschap Espelo en Dijkerhoek strijden elk jaar opnieuw om het grootste paasvuur van Nederland. Je kunt je voorstellen dat dit er heel spectaculair uitziet. En bezoek je liever een kleiner vuur? In Twente zijn er op eerste en tweede Paasdag bijna honderd van deze vreugdevuren te vinden.

omschrijving
omschrijving

Eén ding is zeker: in Twente hoef je je tijdens het paasweekend niet te vervelen. Ideaal voor een dagje weg dus. Of je boekt er meteen een hotelovernachting bij. Want eerlijk: de Twentse paastradities gaan samen met de nodige drankjes. En meteen op bed ploffen na zo’n dag maakt het eigenlijk alleen maar beter. Toch?

Meer verhalen uit Oldenzaal

  1. Nieuws & Tips

    Nieuwe directeur-bestuurder Stichting Oldenzaal Promotie

    Geschreven door Marieke
  2. Nieuws & Tips

    Peiling: het Verhaal van Oldenzaal

    Geschreven door Marieke
  3. Nieuws & Tips

    Top 6 : De leukste paasactiviteiten

    Geschreven door Wieke
  4. Typisch Oldenzaal

    Wat is cultuur in Oldenzaal?

    Geschreven door Marieke

Tip je vrienden

facebook twitter