Toch nog een klein beetje carnaval dit jaar...

Toch nog een klein beetje carnaval dit jaar...

Geschreven door

Isa

Leestijd 6 minuten 1665 x bekeken

Het is de 11 van de 11e. Dat betekent normaal gesproken het begin van het carnavalsseizoen. Carnaval zal niet doorgaan, maar wat doen de verenigingen in deze tijd? Rob en Bert nemen ons mee naar een kijkje achter de schermen van de Kadolstermennekes. En we gaan terug in de tijd om toch even het carnavalsgevoel er weer bij te halen. Hoe hebben Rob (stadsprins) en Bert (sik) dit beleefd? Lees snel verder...

Uniek interview met stadsprins Rob Hofland en sik Bert Kock van de Kadolstermennekes

Dinsdagavond heb ik de eer gehad om te mogen bellen met Rob en Bert om dit interview bij hen af te nemen. Ik merkte gelijk dat ze er weer vol lof over praatten en hoe trots ze zijn op carnaval in de Boeskoolstad. We hebben een leuk gesprek gehad. Rob en Bert dankjewel voor deze mooie woorden!

Twee jaar achter elkaar geen carnavalsoptocht. Dat is wel een situatie die we volgens mij nog nooit eerder hebben meegemaakt. Hoe kijken jullie hier als vereniging naar?
Nee, zoiets als dit is inderdaad nog nooit gebeurt. De kinderoptocht en de Grote Optocht zijn weleens afgelast, maar dit hadden we ons nooit kunnen voorstellen.
Voor ons is dat natuurlijk vreselijk als vereniging, maar voor iedereen die er ieder jaar zo hard voor werkt is het natuurlijk nog wel veel erger. Denk aan de wagenbouwers, de pakkenmakers, maar ook de loopgroep. Dit geldt voor iedere vereniging. Echt alles ligt nu stil. Er kan niet gebouwd worden, er zijn geen plakdagen en er kunnen geen pakken worden gemaakt. De commissies kunnen nergens aan beginnen. Het is ook wel een groot sociaal aspect dat weg valt. Iedere week ’s avonds in de loods aan de wagen werken om vervolgens gezamenlijk af te sluiten onder het genot van een biertje of colaatje. Het is echt een groot gemis.

Zijn jullie achter de schermen nog druk bezig met de vereniging, nu alles stil ligt?
Ja, we zijn zeker druk bezig achter de schermen. Stilzitten doen wij niet haha. Deze tijd is een goed moment om verder te denken. Zo zijn we heel druk bezig met het nadenken over bijvoorbeeld de feesten, de optocht en de kinderoptocht hoe we die kunnen verbeteren of veranderen. Het is goed om hier over ook na te denken.

Maar we zijn niet alleen maar bezig om te kijken naar wat we kunnen doen als alles weer mag. We zijn ook ideeën aan het bedenken voor de huidige situatie en hier is eigenlijk iets heel gaafs uitgekomen! Samen met de andere verenigingen uit Oldenzaal gaan we een carnavalskrant uitbrengen. Hier zit veel werk in en we zijn blij dat we dit kunnen doen. De P&P commissie is hier al erg druk mee bezig. Het is fijn om iets samen te doen met de andere verenigingen. Zo houd je toch nog een beetje het contact.

Hoe het contact gaat bij de commissies? Ja, dat is erg lastig. Alles gaat via Zoom en dat is heel anders vergaderen dan we gewend zijn. Het enthousiasme haal je toch wel uit dat geweldige carnavalsgevoel, dat er nu simpelweg niet is. Dit is voor elk lid erg lastig en dat merk je ook wel. Vergaderen via Zoom is een andere energie dan we gewend zijn. Ook deze vergaderingen en het contact met de commissies of het bestuur zijn een sociale bezigheid die wegvalt. De gezelligheid die we er normaal uithalen is een stuk minder. We moeten natuurlijk wel blijven doorgaan en blijven nadenken. Als het allemaal wel weer door mag gaan, moeten we snel kunnen schakelen. Zo is het aftreden een belangrijk evenement dat zeker nog gaat gebeuren als het allemaal weer door mag gaan. Het is wel erg lastig dat er geen licht in de tunnel is, we weten niet wat ons te wachten staat. Hierdoor kunnen we eigenlijk nog niks specifiek organiseren.

We hadden voor het liedjesfestival al een online alternatief bedacht, maar dit valt helaas ook weg nu je maar met twee personen bij elkaar mag zijn. Maar we houden de schouders eronder. ‘Wat in het vat zit, verzuurt niet’, zoals Bert mooi zei.

Kan je ons meenemen naar vorig jaar om toch nog het carnavalsgevoel te krijgen? Hoe hebben jullie dit beleefd als stadsprins en sik van de Kadolstermennekes?
Normaal gesproken zou er rond deze tijd eigenlijk al een nieuwe stadsprins en sik gekozen zijn. Ik was erg druk bezig vorig jaar met alle voorbereidingen. In januari kwam ik uit de doos en dat is echt fan-tas-tisch om mee te maken. Je hebt zolang je mond gehouden en dan kom je uit de doos en mag jij het feestje gaan vieren. Dat is overweldigend. Je hebt een periode lang elke dag feest: verenigingen, families, vrienden. Iedereen nodigt je uit en wil dat moment samen vieren. Dat is fantastisch om te zien. En dan ook nog tijdens het 66e jarig jubileum in Oldenzaal. Dat je dat als stadsprins mag beleven is wel echt heel gaaf.

Er was bijvoorbeeld een speciaal jubileumfeest georganiseerd met meer dan 3000 man. Wij mochten deze dag voorop lopen onder leiding van het Semper en Sint Josef. Om zo’n zaal in te lopen is zo mooi, ik krijg er nu ik het vertel nog kippenvel van. Je ziet iedereen daar in de tent terwijl wij op dat grote podium staan, dat is echt weergaloos.

Carnaval is gewoon een heel belangrijk onderdeel van ons leven. Het verbindt met elkaar. Dit zie je aan alles: de feesten, de verenigingen, de mensen. Het is prachtig om te zien en dat ook al 66 jaar. We doen het met z’n allen en dat moeten we blijven doen. Carnaval moet ten aller tijden voort blijven bestaan in onze mooie Boeskoolstad. Op naar nog 66 jaar erbij!

We hebben een prachtig feest gehad vorig jaar. Het was wel erg zonde dat de grote optocht dan niet door ging. Zoals we net ook al zeiden, voor de wagenbouwers en pakkenmakers is het nog vreselijker. Dat ze ’s ochtends te horen kregen dat het allemaal niet door kon gaan. Ze hadden zoveel werk verricht. Maar ondanks zo’n groot baalmoment heeft elke vereniging er alsnog een prachtige dag van weten te maken. Ook dit is carnaval, creatief worden op het moment dat het niet meer kan.

Over 2 jaar ben ik er van overtuigd dat we een fantastische optocht krijgen. Carnaval noemen we ook wel het sociaal cultureel maatschappelijk erfgoed.

Wat zou je de carnavalsvierders uit Oldenzaal mee willen geven dit jaar nu we allemaal stil zitten ?
Blijf gezond, wacht rustig af. Er komt zeker weer wat moois aan.
We zijn niet voor niets het “Stedke van Plezier!”

Jubileumfeest
Jubileumfeest

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Ondernemer in de spotlight

  Bistro Dominic aan het woord over zijn restaurant... Wie zijn zij en wat doen ze ?

  Geschreven door Isa
 2. Verhalen uit Oldenzaal

  Björn Kuipers - Trotse Oldenzaler in hart en nieren

  Geschreven door Renske
 3. Tips

  Maak kennis met de Oldenzaalse Wieler Club!

  Geschreven door Isa
 4. Verhalen uit Oldenzaal

  Marlein ontrafelde 'Het Geheim van Hades'

  Geschreven door Marlein

Tip je vrienden

facebook twitter