Toch nog een klein beetje carnaval dit jaar...

Toch nog een klein beetje carnaval dit jaar...

Leestijd 6 minuten 1109 x bekeken

Het carnavalsseizoen is begonnen. Dat betekent normaal gesproken, groot feest en voorbereidingen op de optocht. Carnaval zal niet doorgaan, maar wat doen de verenigingen in deze tijd? Bart en Lars nemen ons mee naar een kijkje achter de schermen van de Blaanke Boeskeulkes. En we gaan terug in de tijd om toch even het carnavalsgevoel er weer bij te halen. Hoe hebben Bart (vorst) en Lars (sik) dit beleefd? Lees snel verder...

Uniek interview met Vorst Bart en Sik Lars van de Blaanke Boeskeulkes

Vorige week heb ik de eer gehad om te mogen bellen met Bart en Lars om dit interview bij hen af te nemen. Ze waren erg enthousiast over dit interview en dat hoorde ik gelijk terug. Carnaval maakt ze blij. We hebben een leuk gesprek gehad, wat je zeker terugleest. Bart en Lars bedankt voor jullie mooie woorden.

Twee jaar achter elkaar geen carnavalsoptocht… Dit is wel een uitzonderlijke situatie die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Hoe kijken jullie hier als carnavalsvereniging naar?
Toen wij werden gevraagd als vorst en sik, hadden we het idee dat we de optocht zouden gaan doen met z’n allen. Daar droom je gewoon van als vorst van de Blaanke Boeskeulkes. Helaas ging dat vorig jaar niet door en zal dat dit jaar ook niet doorgaan. Het is natuurlijk niet alleen erg voor ons, maar voor de hele vereniging. De wagenbouwers en de kledingcommissie zijn bijvoorbeeld al maanden van tevoren bezig om de mooiste wagen en de mooiste pakken te maken voor de optocht. Het is voor ons persoonlijk natuurlijk erg jammer, maar voor de vereniging is het nog vervelender. Wij zeggen altijd ‘De optocht is de kers op de taart en wij hebben een heerlijke taart gehad.’

Vorig jaar dachten we dat we er dit jaar wel wat moois van zouden kunnen maken, maar helaas bracht corona dit jaar roet in het eten. Doordat we geen vorst en sik meer zijn, zijn we minder betrokken bij de vereniging dan vorig jaar, maar we weten wel dat de vereniging achter de schermen hard aan het werk is.

Zijn jullie achter de schermen met de verenging nog druk met andere zaken nu alles stil ligt? Zo, ja wat houdt jullie bezig?
Het carnavalsboekje dat ieder jaar door de P&P commissie wordt gemaakt zal ook dit jaar gewoon uitkomen. Hier is de P&P erg druk mee. In dit boekje komen de verhalen van de mooie feesten van de afgelopen jaren samen.

Daarnaast is de vereniging druk bezig met het organiseren van de pubquiz die aankomende zaterdag wordt gehouden. Hierbij hebben we ook een leuke samenwerking met de horeca. We hebben een geweldige Boeskool Bingo weten te organiseren. Er zijn vijf rondes en er zijn fantastische prijzen te winnen. We hoorden dat er al 1500 bingokaarten verkocht zijn, maar je kan nog meedoen. Kaarten zijn op onze site verkrijgbaar en via boeskoolbingo.nl.

Tijdens deze pubquiz en de Boeskool Bingo zullen wij aftreden als vorst en sik van de Blaanke Boeskeulkes. Om dit toch nog op een leuke manier te kunnen doen, hebben wij een gaaf filmpje gemaakt. Het is natuurlijk raar om het op deze manier te doen, maar gelukkig hebben we zo toch een mooie manier gevonden om het door te kunnen laten gaan.

Ook de feestcommissie zit niet stil en is druk bezig om achter de schermen de feesten voor te bereiden, net als dat ze dat normaal ook zouden doen. Als de feesten niet gevierd kunnen worden, dan zal er ongetwijfeld wel een leuk alternatief worden bedacht. We kunnen helaas niet in de toekomst kijken, maar we hopen natuurlijk dat er nog iets door kan gaan! Kort samengevat: de Blaanke Boeskeulkes zitten nooit stil!

Kan je ons meenemen naar vorig jaar, om toch nog een carnavalsgevoel te krijgen? Hoe hebben jullie dit beleefd als vorst en sik van de Blaanse Boeskeulkes?
Bart: ‘Ik werd gevraagd om vorst te worden op een training van de voetbal. Ik moest zo snel mogelijk naar een bepaalde plek komen. Toen ik de regent, nachtregent en voorzitter zag staan, wist ik eigenlijk al dat het raak was en ik had hier een goed onderbuikgevoel bij. Toen vroegen ze mij om de 56ste vorst van de Blaanke Boeskeulkes te worden. Uiteraard heb ik hier ‘Ja’ op gezegd! Als sik kon het niemand anders worden dan mijn eigen tweelingbroer Lars. Daarom hebben we hem hebben diezelfde avond nog opgebeld. Ook hij zei Ja!' Dit hebben we goed gevierd tot in de late uurtjes. Vanaf dat moment hadden we iedere week een vergadering, in het geheim natuurlijk. Hierbij werd besproken hoe we moesten speechen, welke kleuren het zouden worden, hoe het pak eruit zou komen te zien en hoe het logo vormgegeven zou worden. Het is erg belangrijk dat deze dingen van tevoren besproken worden.

En toen was het 1 januari. In volle spanning stonden we bij Ter Stege, we waren de hele dag al zenuwachtig. Toen we bekend gemaakt werden als vorst en sik gaf dat zo’n geweldig gevoel, onbeschrijfelijk gewoon. Na de bekendmaking hadden we een receptie om het goed te vieren. Ook dit is een bijzonder moment. Iedereen die ons lief heeft en dicht bij ons staat was hierbij aanwezig. Hierna mochten we natuurlijk nog veel meer gave en mooie feesten meemaken. Te veel om op te noemen eigenlijk.

Het carnavalsweekend is er natuurlijk wel een in het bijzonder. Met als domper de zondag waarbij de optocht niet door kon gaan. We werden wakker gebeld en zagen allemaal appjes voorbij komen, maar we hadden nog geen idee wat er aan de hand was. Toen kwamen we erachter dat de Grote Twentse Carnavalsoptocht toch echt was afgelast. Hier hebben we zeker wel een traantje om gelaten. Echter hebben we onszelf snel herpakt en de feestneus weer opgezet, carnaval is ten slotte feest. We werden door iedereen die de BB lief heeft uitgenodigd. Zo zijn we ook naar de familie Gelhever geweest en hebben we daar met de hele Blaanke Boeskeulkes toch een mooi feestje gehad. Iedereen begon erg verdrietig, maar uiteindelijk kon iedereen zich herpakken en hebben we er met z’n allen nog een mooi feest van gemaakt. Dat was erg mooi om te zien!

Op zo’n moment merk je toch wat carnaval met zich meebrengt: een echt saamhorigheidsgevoel. Dit was prachtig om te zien.

Als jullie 1 kippenvelmoment zouden mogen opnoemen van afgelopen jaar, wat was dit dan?
Bart: 'Nou voor mij was dit toch echt wel het moment dat ik uit de doos kwam. In spanning wachtte iedereen in de zaal af. Ik heb zolang mijn mond moeten houden, dan is zo’n moment zo overweldigend. En dan zie je iedereen daar staan terwijl ik uit die doos kom. Alles klopte ook gewoon deze avond. Dit was zeker een kippenvelmoment.'

Lars: 'Voor mij was dit toch een moment hiervoor; de dag dat we daadwerkelijk gevraagd werden. Ik was deze dag aan het werk en had ergens al wel een beetje mijn vermoedens. Ze belden mij op het werk. Ik moest nog een uurtje werken en na dit uurtje ben ik natuurlijk snel de auto ingesprongen. Toen kwam ik aan op de plaats van bestemming en toen was het zeker. Dit was echt een kippenvel moment.'

Wat zou je de carnavalsvierders uit Oldenzaal mee willen geven dit jaar?
Sta niet stil, maar hou je wel aan de maatregelen, dan kunnen we samen weer snel in de grote feestzaal staan. Hou vol!

Hofhouding
Hofhouding

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Ondernemer in de spotlight

  Bistro Dominic aan het woord over zijn restaurant... Wie zijn zij en wat doen ze ?

  Geschreven door Isa
 2. Verhalen uit Oldenzaal

  Björn Kuipers - Trotse Oldenzaler in hart en nieren

  Geschreven door Renske
 3. Tips

  Maak kennis met de Oldenzaalse Wieler Club!

  Geschreven door Isa
 4. Verhalen uit Oldenzaal

  Marlein ontrafelde 'Het Geheim van Hades'

  Geschreven door Marlein

Tip je vrienden

facebook twitter