Toch nog een klein beetje carnaval dit jaar...

Toch nog een klein beetje carnaval dit jaar...

Geschreven door

Isa

Leestijd 6 minuten 851 x bekeken

Het carnavalsseizoen is begonnen. Dat betekent normaal gesproken, groot feest en voorbereidingen voor de optocht. Carnaval zal niet doorgaan, maar wat doen de verenigingen in deze tijd? Gerben en Stephan nemen ons mee naar een kijkje achter de schermen van OCV de Vennemuskes. En we gaan terug in de tijd om toch even het carnavalsgevoel er weer bij te halen. Hoe hebben Gerben en Stephan dit beleefd? Lees snel verder...

Logo OCV De Vennemuskes
Logo OCV De Vennemuskes

UNIEK INTERVIEW MET JONKHEER GERBEN EN SECONDANT SEPHAN VAN OCV DE VENNEMUSKES

Vanmiddag heb ik de eer gehad om te mogen bellen met Gerben en Stephan om dit interview bij hen af te nemen. Ze waren erg enthousiast over dit interview en dat hoorde ik gelijk terug. Carnaval maakt ze blij. We hebben een leuk gesprek gehad, wat je zeker terugleest. Gerben en Stephan bedankt voor jullie mooie woorden.

Carnaval gaat dit jaar helaas niet door en dat is een grote klap voor Oldenzaal. Maar wat maakt carnaval in Oldenzaal dan zo bijzonder volgens de Vennemuskes?
Vooral het verenigingsleven, er zijn hier zoveel mensen bij betrokken. Denk aan de wagenbouwers, galacommissie, dames die de pakken maken en eigenlijk iedereen er omheen. Dat is nu weg. Het is echt een saamhorigheidsgevoel wat nu gemist wordt. Zo zien we dat bijvoorbeeld de mensen die bezig zijn met de wagenbouw. Zij zien elkaar normaal gesproken 2 a 3 keer in de week in de hal, dat is gek om ineens niet meer te hebben.
Onze vereniging wordt ook wel de familievereniging van Oldenzaal genoemd en dat merken we ook echt. Van jong tot oud echt iedereen doet bij ons mee. Gezellig met het hele gezin aan het werk; papa bij de wagenbouw, mama maakt de pakken en de kinderen schilderen de wagen bijvoorbeeld. Dit is prachtig om te zien.

Maar ook de gezellige feestjes in de Kolk maakt het carnaval echt. Vervelend ook voor de kroegbaas die de tent nu dicht heeft en andere tijden verwacht op dit moment. Carnaval is daarin wel het laatste facet van het geheel.

Nu alles stil ligt, zijn jullie achter de schermen met de verenging nog wel druk bezig met andere zaken? Hebben jullie bijvoorbeeld al plannen voor het carnavalsweekend?
We zitten zeker niet stil en onze gala commissie is er op dit moment druk mee bezig. Ik kan jullie een klein tipje van de sluier geven; mocht het zover zijn dat er weer wat mogelijk is dan komt er zeker een gala, maar wel in een ander format dan iedereen gewend is.
In december zijn we bezig geweest met onze jaarlijkse verkoop van de kerstbomen. Wat zeer succesvol was. We merkten ook hierbij – iets wat echt Oldenzaal eigen is- dat er nog meer saamhorigheid was dan afgelopen jaren.
In december hebben we ook een bak-challenge gedaan, wat eerst nog in de kinderschoenen stond werd een groot succes. Maar om iets te organiseren moeten we wel aan elkaar denken. We moeten iedereen in de waarde laten en alle verenigingen moeten de kans krijgen. Iedereen verzint iets leuks en dat is mooi om te zien. Het leeft echt binnen de Oldenzalers. Het blijft allemaal gaaf hoeveel de verenigingen doen. Daarnaast zijn we ook druk bezig met ons Muske, dit gaat uiteraard ook gewoon de deur uit dit jaar. Achter de schermen zitten we niet stil. Toch haalt online het niet met het echte en dat is jammer.

Voor het carnavalsweekend is het onzeker. Wat mag er dan en hoe en met hoeveel en dat is heel erg lastig. Je weet zo weinig. Er ligt veel op de plank voor als het weer mag, maar we weten niet wat mogelijk is. Kijken wat er per moment kan, plannen is niet mogelijk hebben we wel meegemaakt in deze tijd.

Om toch nog het carnavalsgevoel te krijgen, kan je ons meenemen naar vorig jaar? Hoe hebben jullie dit beleefd als Jonkheer en Secondant van OCV De Vennemuskes?
We wisten het al in maart 2019 en dan begint het te lopen. Het moeilijkste was wel dat wij altijd recht door zee gaan en heel eerlijk zijn. Dan is zoiets geheimhouden tot en met 16 november toch wel het moeilijkste. Ook voor het gezin geheimhouden was erg moeilijk. In die tijd hebben we denk ik nog nooit zoveel verjaardagen gehad haha. Ook naar anderen toe, veel gokken er dan op en blijven roepen dat je het dan wordt. Dan moet je ook gewoon meespelen. Maar dit maakt het ook fantastisch.

En dan op 16 november maakten de dames een geweldige lunch. Met zijn allen aan de tafel en het grote woord eruit naar de kinderen. Dat is niet met een pen te beschrijven hoe mooi. Stephans zoon vond het fantastisch en had zelfs zijn eigen steek, dat is mooi om te zien.
En dan het feest op de 16e zelf, we hadden een brassband uit Rotterdam geregeld en dat was gewoon een groot spektakel. Dan voelt het binnenkomen als een warm bad, het wordt je heel erg gegund. Dat was echt opvallend en mooi om te zien. Maar ook de zusterverenigingen waren vol lof naar ons en dat maakt carnaval. Het contact tussen de hoogheden onderling dat was echt hartstikke leuk, dat wilden we voor geen goud missen.
En helaas ging dan de zondag de optocht niet door. We moesten het verdriet met elkaar delen, het had een enorme impact. Voor de wagenbouwers, degene die de pakken hadden gemaakt en degene die al aan het schminken waren het viel gewoon in een keer weg. Dat klapte er echt wel in. We zijn dan ook gelijk in de auto gestapt en naar de hal gereden. Het is voor ons vervelend, maar het was de kers op de taart geweest. We hebben toen ook tegen elkaar gezegd: schouders er onder en we maken er een knalfeest van. En dat is zeker gelukt.

Een erg mooi moment op deze dag was dat onze burgervader met het hele college de verenigingen afgingen. Dat was zo mooi om te zien en dan ben je gewoon een trotse Oldenzaler. Met zo’n geweldige burgermeester.↵ En ik heb er het vertrouwen in mocht 2022 de optocht doorgaan dan krijgt dit nog wel een positief staartje. Ik denk dat er nog wel wat gaat gebeuren met deze hoogheden tijdens de optocht. We hebben een gezamenlijke WhatsApp groep en deze is nog steeds in stand. We kunnen niet wachten om eens een gezellige avond plannen met elkaar als het allemaal weer kan. Even een terugblik naar 2019/2020.

Jullie vieren beiden natuurlijk al jaren carnaval, maar wat was voor jullie dan echt het mooiste moment in al die jaren carnaval?
Dat begon op 16 november 2020 en dat hield op op de 2de dag na carnaval. En alles wat er tussen zat was geweldig. Mooie gala’s, de zondag van de carnavalsoptocht, onze eigen gala, de dolle dwaze zondag en al die verenigingen die bij ons kwamen. We zijn eigenlijk 16 november de pleziertrein ingestapt en die heeft maar doorgedenderd. Er is geen kooltje uitgevallen. Een absolute belevenis.

Wat zou je de carnavalsvierders uit Oldenzaal mee willen geven dit jaar nu we allemaal stil zitten ? Of misschien een tip om toch carnaval thuis te kunnen vieren dit jaar.
Op nummer 1 staat natuurlijk: blijf gezond, dat is het belangrijkste. Als je bij elke verenging nou wat doet dan doe je het voor de boeskoolstad goed. We dot het met mekaar.
Ons motto past hier ook erg goed bij: “Leu alles komt good, maar kleine dingen hoal ie toch"

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Isa

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Tips

  Waar haal je wijn in Oldenzaal?

  Geschreven door Isa
 2. Toch nog een klein beetje carnaval dit jaar...

  Carnaval in de etalage

  Geschreven door Martijn
 3. Toch nog een klein beetje carnaval dit jaar...

  Toch nog een klein beetje carnaval dit jaar...

  Geschreven door Isa
 4. Verhalen uit Oldenzaal

  Midwinterhoorn blazen rondom de Plechelmusbasiliek

  Geschreven door Isa

Tip je vrienden

facebook twitter