Toch nog een klein beetje carnaval dit jaar...

Toch nog een klein beetje carnaval dit jaar...

Geschreven door

Isa

Leestijd 7 minuten 433 x bekeken

Het carnavalsseizoen is begonnen. Dat betekent normaal gesproken, groot feest en voorbereidingen voor de optocht. Carnaval zal niet doorgaan, maar wat doen de verenigingen in deze tijd? Rob en Sten nemen ons mee naar een kijkje achter de schermen van OCV de Thijdarren. En we gaan terug in de tijd om toch even het carnavalsgevoel er weer bij te halen. Hoe hebben Rob en Sten dit beleefd? Lees snel verder...

UNIEK INTERVIEW MET OPPERDAG ROB EN SIK STEN VAN OCV DE THIJDARREN

Afgelopen week heb ik de eer gehad om te mogen bellen met Rob en Sten en dit interview bij hen mogen afnemen. Ze waren erg enthousiast over dit interview en dat hoorde ik gelijk terug. Carnaval maakt ze blij. We hebben een leuk gesprek gehad, wat je zeker terugleest. Rob en Sten bedankt voor jullie mooie woorden.

Carnaval gaat dit jaar helaas niet door en dat is een grote klap voor Oldenzaal. Maar wat maakt carnaval in Oldenzaal dan zo bijzonder volgens de Thijdarren?
Carnaval in Oldenzaal en de hele saamhorigheid die daarbij komt kijken; dat straalt gewoon carnaval uit. Alle feesten, mensen positief; dat is geweldig om te zien. Iedereen kent elkaar en drinkt gezellig een biertje met elkaar. Narigheid kennen we niet met carnaval. Een grote saamhorige samenleving. Oldenzaal staat op de kop met alle feesten.
Het is jammer dat we het moeten missen, maar we moeten ermee dealen. Wij als Thijdarren willen ons wel laten zien in deze tijd ook met het online gebeuren, dit hebben we al mogen doen doormiddel van een gave bingo.

We horen positieve verhalen dat we in deze tijd nog wel op deze manier dingen ondernemen. Het wordt erg gewaardeerd, dit ook omdat de mensen het carnaval missen in Oldenzaal. Normaal gesproken heb je van oktober/november ieder weekend een carnavalsfeestje en dat ligt allemaal stil. We doen het nu met de vereniging en je doet het met z’n allen en dat is mooi om te zien.

Nu alles stil ligt, zijn jullie achter de schermen met de verenging nog wel druk bezig met andere zaken? Hebben jullie bijvoorbeeld al plannen voor het carnavalsweekend?
Achter de schermen zijn we druk bezig om te kijken wat we kunnen doen en wat gaan we doen. Hierbij kijken we ook naar andere verenigingen. We stemmen het met elkaar af, want iedere vereniging verdient zijn podium. Het is belangrijk om daar samen een plan voor te maken. Zo kijken we wie wanneer aan de beurt is. We zouden alles wel onafhankelijk van elkaar kunnen organiseren, maar dan krijg je niet de echte beleving denken wij. Als je dat goed afstemt op elkaar, verwacht ik dat je er een goed programma van kan maken. Carnaval vier je niet alleen dat doe je met z’n allen.

Onze voorzitter Peter heeft nauwe contact met de andere carnavalsverenigingen. En ik weet wel zeker dat er een prachtig programma komt voor het carnavalsweekend. Niet alleen in het weekend zelf, maar in de weekenden ervoor zullen er ook genoeg activiteiten zijn. Wij denken ook dat de carnavalsvierders hier behoefte aan hebben. Niemand zit stil.

In het afgelopen jaar hebben we nog wel een aantal evenementen mogen organiseren. Zo hebben we een online bingo georganiseerd, is ons boekje de Darr’n Proat vorige week uitgeven en hebben we een dropactie gehouden; voor €2 konden mensen een zakje Thijdarrendrop kopen. Steun je de vereniging dan krijg je wat terug. In overleg zijn we druk aan het kijken wat we nog meer kunnen doen. Hierin willen we wel echt het onderste uit de kan halen. Niet alleen voor ons, maar voor alle carnavalsvierders in Oldenzaal. Zodra het kan moeten we er staan als vereniging. Iedereen staat te trappelen om weer een mooi feestje te mogen meemaken!

Om toch nog het carnavalsgevoel te krijgen, kan je ons meenemen naar vorig jaar? Hoe hebben jullie dit beleefd als opperdar en sik van OCV de Thijdarren?
In het begin was het heel dubbel, ik werd gevraagd door de secretaris en twee maanden later overleed mijn oom; in de week van de optocht. Het was echt een achtbaan waar ik inzat, gaan we doorzetten of verplaatsen. We hebben het gewoon door laten gaan. Dit was heftig, bijvoorbeeld op zondag had ik een condoleance ‘s middags, daarna had ik een open huis waar ik iedereen moest ontvangen, toen ben ik een uur teruggegaan voor mijn oom en daarna weer terug om er alsnog een fantastisch feest van te maken. En dit is zeker gelukt.

De rest van het seizoen hebben we het echt fantastisch gehad. We hebben gelukkig kunnen laten zien wie we zijn. We hebben natuurlijk geen optocht gehad dat was spijtig. Gelukkig hebben we wel goed naar buiten getreden hoe we het hebben opgelost en wat voor fantastisch weekend en seizoen we hebben gehad.

Tijdens het seizoen zelf hebben we een fantastisch gala gehad bij ’t Bölke, dat is iets wat bekend staat in heel Oldenzaal. Echt iets waar we trots op zijn als Thijdarren. Het wordt ieder jaar ontzettend goed bezocht. Daarnaast ook de feesten wat je allemaal hebt, contact met anderen hoogheden tijdens de carnaval dat is mooi om te zien. We spreken de jongens en de dame nog steeds en dat is echt heel leuk. We hebben samen een WhatsApp groep en daar spreken we elkaar nog steeds veel in. Dat is erg mooi.

Tijdens het carnavalsweekend ging helaas de optocht niet door, dat was de kers op de taart geweest. Het was echt doodzonde, maar heel erg begrijpelijk het was onverantwoord. De wagen stond vol met water. Het was gewoon heel jammer voor ons, maar voor de wagenbouwers van de verenigingen was het gewoon nog zuurder. Ze hebben er zoveel tijd ingestoken. We konden het dan ook heel erg waarderen dat de burgemeester Patrick Welman langskwam om ons een hart onder de riem te steken. Hij is bij alle verenigingen langs geweest en dat werd ontzettend gewaardeerd. Dat siert hem echt.

Zondag was helaas anders dan andere jaren. Normaal is de optocht en die is rond 4 uur meestal afgelopen en dan komt nog de prijsuitreiking. Heel Oldenzaal zette meteen dit jaar de schouders eronder.
Cafe Jamborg zei ook direct jongens jullie zijn van harte welkom en kunnen ook eerder komen. Rond een uurtje of 2 zijn we met de hele vereniging erheen gegaan. Ik heb het denk ik nog nooit zo druk gezien als dit jaar. Het was een gigantisch feest, niks geen narigheid iedereen zat lekker in de stemming. We moeten er wat van maken met z’n allen en dit dacht iedereen. Dit is ook echt gelukt. Het is de hele avond druk geweest. Ook andere verenigingen kwamen langs en dat is mooi.

Mooi om te zien wat voor ideeën er allemaal komen en hoe snel er een plan B bedacht kan worden. Er wordt van alles bedacht en er wordt energie ingestoken. Het belangrijkste is dat je wat blijft doen met de vereniging.

Jullie vieren beiden natuurlijk al jaren carnaval, maar wat was voor jullie dan echt het mooiste moment in al die jaren carnaval?
De opkomst en de gala waren echt wel hoogtepunten, maar dit is een klein gedeelte van wat we hebben meegemaakt. Dit zijn momenten. Als je kijkt naar alle jaren dan is afgelopen seizoen gewoon legendarisch. Je wordt van links naar rechts getrokken. Je leeft gewoon een half jaar op adrenaline. Iedereen die je steunt. Je maakt het een keer van de andere kant mee en dan denk je wat gebeurt ons, maar wat is het ontzettend mooi. Het wordt je ook ontzettend gegund. Je ziet het eens van heel dichtbij. Het is mooi om vanaf hier te zien hoe Oldenzaal carnaval viert.

Als je in de menigte staat dan vraag je je af: hoe doen die jongens dat een half jaar lang? Maar als je er dan zelf staat wordt je echt meegeleefd. Mensen staan altijd voor je klaar, ze willen alles voor je regelen. Dat is mooi om te zien.

Wat zou je de carnavalsvierders uit Oldenzaal mee willen geven dit jaar nu we allemaal stil zitten ? Of misschien een tip om toch carnaval thuis te kunnen vieren dit jaar.
Blijf gezond en we hopen dat we elkaar tookn joar dubbel zo hard weer zien. En dubbel zo hard er een mooi feest van mogen maken.

Onze lijfspreuk was vorig jaar: “Feesten tot nich meer kan, carnaval vier wie ait vedan” Dit past ook voor dit jaar goed. Feesten kan thuis tot nich meer kan. En carnaval viert wie ait vedan, past hier goed bij. Carnaval gaat altijd door dat stopt niet.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Isa

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Verhalen uit Oldenzaal

  Marlein ontrafelde 'Het Geheim van Hades'

  Geschreven door Marlein
 2. Tips

  De 5 leukste picknickplekken in Oldenzaal

  Geschreven door Isa
 3. Tips

  Hier haal je de lekkerste Borrelboxen (to go)!

  Geschreven door Isa
 4. Tips

  De leukste winkels voor lekkernijen

  Geschreven door Isa

Tip je vrienden

facebook twitter