Twents Zilver: Het Kwiekmakerstraject is gestart!

Meedoen aan kunst en culturele activiteiten hoort bij het leven. Of je nu zelf aan de slag gaat of geniet van een voorstelling, iedereen heeft wel iets met kunst en cultuur.

Voor senioren is dat niet altijd meer vanzelfsprekend en daarom gaan Kaliber Kunstenschool en Fit-ART in Oldenzaal en Enschede met het project Twents Zilver van start.

Vorige week zijn 21 Kwiekmakers gestart met hun training. Kwiekmakers zijn kunstenaars of creatief-therapeuten – allen ambassadeurs van Twents Zilver – die op bezoek gaan bij senioren in de buurt. Om contact te maken van mens-tot-mens en om te luisteren naar hun verhaal. Zij zetten hun talent in om ieders persoonlijke verhaal op een kunstzinnige manier te vertalen. Om het verhaal zichtbaar, hoorbaar, voelbaar te maken voor de gesprekspartner zelf, maar ook om dit te delen met gelijkgestemden in de buurt. Ieders verhaal doet er toe en mag verteld, gezien en gehoord worden!

De essentie van dit traject is het écht contact maken met elkaar. En om samen te onderzoeken wat je nodig hebt om in de eigen buurt aansluiting te vinden bij gelijkgestemden. Kunst, het samen creëren, kan hierin een mooi middel zijn voor nieuwe kennismakingen in de buurt. De Kwiekmakers ondersteunen daarbij.

Kunst voor Wel-Zijn. Samen creëren geeft de kracht van plezier, houdt je brein lenig, verbreedt je horizon en brengt nieuwe ontmoetingen. Via kunst kunnen mooie verbindingen tussen generaties ontstaan die de inclusieve samenleving dichterbij brengt. Dit zijn dé redenen voor de gemeenten Oldenzaal en Enschede en vijf landelijke fondsen om hierin te investeren.

Iets voor u? Of voor iemand die u kent? Bent u of kent u iemand die kennis wil maken om zijn/haar talenten weer te ontwikkelen, om het verhaal te delen en om gelijkgestemd gezelschap te vinden? Wilt u graag écht gehoord en gezien worden en samen zoeken naar mogelijkheden? Of wilt u gewoon eerst wat meer informatie? Mail of bel ons dan! Dit kan via twentszilver@fitart.nl of bel met Anita via 06-13406842 of met Tineke via 06-28578131.

Wij zoeken kwiekmakers! Voor januari zijn wij weer op zoek naar nieuwe Kwiekmakers die in Oldenzaal en Enschede-Zuid ouderen willen bezoeken, hun verhaal willen leren kennen en hen mee willen nemen op een kunstzinnig avontuur. Wie kunnen Kwiekmaker worden? Kunstprofessionals of professionele amateurs, zorg- en of welzijnsmedewerkers met affiniteit met kunst, creatief of muziektherapeut en kunst-/ zorg-/ welzijnsstudenten. Je doet mee aan de speciale Twents Zilver-training van Tessa Kortenbach en deskundigen op het gebied van positieve gezondheid, omgaan met dementie en eenzaamheid. Al in de trainingen word je gematcht met een oudere uit de buurt. Mail of bel ons voor meer informatie!