Agnesklooster

Winkelcentrum De Driehoek is in 2001 uitgeroepen tot het mooiste overdekte winkelcentrum van Nederland. Hier heeft het vroegere St. Agnesklooster gestaan samen met bijgebouwen, kapel en kerkhof.

Dankzij o.a. amateur archeologen zijn er veel bodemvondsten gedaan. De oude Kloosterput is, evenals de belijning van het klooster, nog te zien in de parkeergarage onder het winkelcentrum.

De eerste schriftelijke vermelding van het Agnesklooster stamt uit 1380. Aan de instelling, die op dat moment als begijnenhuis bestond, werd een legaat overgemaakt. Aan het begin van de 15de eeuw veranderde het begijnenhuis in een kloos­ter. In 1420 stonden de bewoners ervan vermeld als de ministe­rische en gemee­ne zusters van het Olden­zaalse Begij­nenhuis. De zus­ters sloten zich aan bij de derde or­de van St. Franciscus van Assisi, de Tertiarissen. In 1465 bloeide het klooster volop. Er woonden op dat moment zestig zusters binnen de kloostermuren. Ze kregen de vrijheid om twee torenklokken te hebben, de vernieuwde en vergrote kloosterkerk te doen inwijden, een kerkhof aan te leggen en een rector aan te stellen. Het klooster is in datzelfde jaar gewijd aan de heilige Agnes.

Of bekijk de website www.agnesklooster.nl/

contactinformatie

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Drempelvrij
  • Elektrische rolstoeltoegankelijk
  • Rolstoeltoegankelijk

Tip je vrienden

facebook twitter