Boekhandel Broekhuis: Lezing met Jaap Scholten over 'naar de grens van Oekraïne, en verder'

Een avond met Jaap Scholten over 'naar de grens van Oekraïne, en verder' Op dinsdag 13 december ontvangen Boekhandel Broekhuis en Landgoed de Wilmersberg met trots JAAP SCHOLTEN in de Lutte voor een lezing over zijn nieuwe boek 'Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper', over de grens van Oekraïne, en verder.

Als op 24 februari 2022 Russische tanks Oekraïne binnenrollen begeeft Jaap Scholten zich vanuit zijn dorp in Hongarije naar de grens om een jong Oekraïens gezin te helpen z’n thuisland te ontvluchten. Scholten raakt meer en meer betrokken bij de oorlog. Hij vangt vluchtelingen op en zamelt geld in voor traumapacks, helmen en quadrocopters. Met de directrice van een Kyivse cakefabriek gaat hij naar een begrafenis in Irpin, bevoorraadt hij soldaten in Hostomel en brengt hij 150 kilo meel naar de broodbaksters in de bevrijde stad Chernihiv. Hij raakt bevriend met een voormalig US Marine en sniper, die van zijn vrouw toestemming heeft gekregen drie maanden aan Oekraïense zijde mee te vechten.

Wanneer zijn tijd erop zit, haalt Scholten hem op in een met hulpgoederen en brandstof volgeladen terreinauto. Op de reis van Kyiv naar Boedapest, langs uitgebrande tankstations en tot forten omgebouwde dorpen, hoort hij van hem (de sniper) de details van het leven aan het front en over diens bloedstollende reddingsactie van een zes dagen oude baby uit een ondergronds ziekenhuis in Marioepol. Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper is een logboek over een turbulente reis door een land in oorlog en een uniek en persoonlijk verslag over de onwaarschijnlijke moed, veerkracht en eensgezindheid die de oorlog bij de Oekraïners heeft losgemaakt.

JAAP SCHOLTEN

Jaap Scholten (1963) woont en werkt in Hongarije, de meeste tijd op het platteland. Scholtens boeken en verhalen zijn vertaald in het Engels, Frans, Duits, Hongaars, Roemeens en Montenegrijns. Eerder werk werd genomineerd voor het beste reisboek van het jaar en bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.

Reacties op eerder werk: Horizon City ‘Prachtige verhalen.’ – NRC Handelsblad > ‘Een feest om te lezen!’ – Geert Mak Kameraad Baron > ‘Een bijzonder, gepassioneerd en belangrijk werk.’ – Jury Libris Geschiedenis Prijs ‘Inquisitive.’

Wanneer

Prijzen

  • € 10,00 Entreeprijs

Locatie

Landgoed De Wilmersberg

Adres
Rhododendronlaan 7, 7587 NL De Lutte
Website
www.wilmersberg.nl

Tip je vrienden

facebook twitter