Lezing: van Stalin tot Poetin

Sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 keert de vraag regelmatig terug: weten we voldoende van de Russische geschiedenis om Poetins gedachtegoed en de houding van de Russen te kunnen begrijpen? Historicus Peter Wester duidt in deze lezing Poetins oorlog in het licht van de Russische geschiedenis.

Hoeder van de Russische wereld

Sinds de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 houdt deze oorlog ons bezig. Hoe kan het toch dat Russen onder het gezag van Poetin deze meedogenloze oorlog blijven voeren? Poetin noemt zich - net als tsaren vroeger- hoeder van de Russische wereld, waartoe hij ook Oekraïne rekent. Regelmatig houdt hij lange redevoeringen over grote dreigingen voor Rusland in het verleden en nu. Bijvoorbeeld over het nazisme, dat nu weer in Oekraïne zou zijn binnengedrongen.

Slaan zijn verhalen over de verdediging van eenheid van de Russische taal, religie en geschiedenis bij de Russische bevolking aan? Of zullen ze hem negeren en op den duur laten vallen?

van Stalin tot Poetin

Sinds februari 2022 keert regelmatig de vraag terug: weten we voldoende van de Russische geschiedenis om Poetins gedachtegoed en de houding van de Russen te kunnen begrijpen?

Peter Wester frist onze kennis op van het tsarendom in de 19e eeuw en van de communistische regimes van Stalin (1924 – 1953) tot Poetin (na 1999) en hiermee verduidelijkt hij wat er nou precies in deze oorlog wordt uitgevochten.

Over Peter Wester

Peter Wester is historicus en oud-geschiedenisdocent van het Twents Carmellyceum. Hij begeleidt twee historische leeskringen in de Bibliotheek van Oldenzaal.

Wanneer

  • -

Prijzen

  • € 10,00 Entreeprijs

Biebleden € 7,50

Locatie

Bibliotheek Oldenzaal

Adres
In den Vijfhoek 75, 7571 DV Oldenzaal
Telefoon
0541-512516
E-mail
Website
www.bibliotheektwente.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter