,,Wandelend langs de Stolpersteine in Oldenzaal”

Zondag 02 april is het 78 jaar geleden dat Oldenzaal is bevrijd. Al 77 jaar stonden wij stil en herdachten we de bevrijding van onze stad.

De Stichting Stolpersteine voegt dit jaar 2023 voor het eerst een bijzondere activiteit daar aan toe.

Met drie korte wandelingen langs de Oldenzaalse struikelstenen, oftewel Stolpersteine, wil de Stichting Stolpersteine Oldenzaalse wandelaars met andere ogen naar de stad laten kijken. De stenen laten je ,,struikelen” over het verhaal dat er achter schuil gaat. Het zijn de stille getuigen van wat onze stadgenoten overkwam in de Tweede Wereldoorlog. Deze Oldenzalers kregen niet alleen te maken met discriminatie, vluchten en gevangen neming, ze werden vermoord. Met drie korte wandelingen willen wij de Stichting Stolpersteine hun verhalen aan u vertellen. ,,Opdat zij nooit vergeten worden”.

In Oldenzaal zijn 63 struikelstenen gelegd. Eind vorig jaar realiseerden wij de uitgave van het Stolpersteine route/wandelboek. Afgelopen weken hebben we een aantal basis scholen bezocht en daar het verhaal mogen vertellen aan de leerlingen van groep 8 over de Stolpersteine in onze stad. Drie korte routes door de binnenstad . Wandelen doen we graag dus wat belet je om mee te doen. Er is zelfs een rollator wandel route opgenomen. De Stichting Stolpersteine Oldenzaal heeft gemeend deze activiteit te koppelen aan een ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Oldenzaal. De drie wandelingen voeren de deelnemers, bezoekers door Hartje stad langs de Stolpersteine.

Als startpunt is Oldenzaal Promotie gekozen en de aanvang is om 14.00 uur, alwaar ook de mogelijkheid is om het Stolpersteine route / wandel boek te kopen (kosten € 5 per stuk).

foto en tekst Martin Meijerink

Wanneer

Tip je vrienden

facebook twitter