Cursus leren kunstkijken

Deze korte, interactieve cursus kunstgeschiedenis leert je op een andere manier naar moderne en hedendaagse kunst kijken.

Kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis-Hoekstra verzorgt vier lessen waarin de basisprincipes van de kunstpsychologie en de belangrijkste stromingen vanaf 1950 tot nu aan bod komen. Op een speelse manier geeft ze uitleg over de verschillende aspecten van het kijken en beleven van kunst.

inhoud en doelgroep De eerste les is een duik in de bijzondere wereld van de kunstpsychologie. Deze is bepalend voor de manier waarop we een kunstwerk beoordelen. Alle objecten in onze omgeving worden razendsnel door onze hersenen gescand en als bekend of onbekend ingeschat. Als we een voorwerp niet meteen herkennen kan dit een mogelijke bedreiging inhouden. Daardoor kan een kunstwerk dat we in eerste instantie niet begrijpen zelfs afstotelijk lelijk gevonden worden. De waardering stijgt pas zodra we de beeldtaal ervan kunnen lezen. In deze les ga je opnieuw leren lezen, maar dan op een verrassende manier. Hoe kan het dat een kunstwerk zoveel verschillende reacties oproept? Wat is de bedoeling van de kunstenaar en komt die boodschap ook echt over? En natuurlijk, de allerbelangrijkste vraag, wat betekent kunst voor mensen?

In de tweede en derde les wordt ingegaan op enkele stromingen vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw die het verloop van de kunstgeschiedenis voorgoed veranderd hebben. Beginnend bij het abstract expressionisme, één van de belangrijkste en meest grensverleggende kunststromingen binnen de twintigste eeuw, vervolg je de weg door de kunstgeschiedenis via Cobra, arte povera, land art en de conceptuele kunst naar het heden. Bij sommige zal Miranda iets langer stilstaan dan bij andere, omdat deze van grotere betekenis zijn geweest binnen de ontwikkeling van de moderne kunst. Tijdens de lessen zul je ontdekken dat de kunst die in deze tijd ontstaan is vaak helemaal niet zo abstract is als ze in eerste instantie lijkt.

De vierde les bestaat uit een bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe, waar Miranda een rondleiding geeft en deelnemers de behandelde lessen direct in de praktijk kunnen brengen en de stromingen leren herkennen. Aan de hand van werken uit de vaste collectie wordt alles verduidelijkt in deze speciale les. Het bezoek sluit af met een kop koffie of thee in het museum waar ook tijd is voor de eindevaluatie en om verdere vragen te bespreken.

Deze cursus is bedoeld voor iedereen, die zich interesseert voor kunst en kunstgeschiedenis en graag op een andere manier naar kunst wil leren kijken. Bij een volgende museumbezoek zul je meer zien dan ooit tevoren.

Wanneer

  • -
  • -
  • -

Prijzen

  • € 75,00 Prijs voor leden
  • € 85,00 Prijs voor niet-leden

De cursusprijs bedraagt € 75,00 voor bibliotheekleden en museumkaarthouders. Zonder één van deze pasjes zijn de kosten € 85,00 inclusief het museumbezoek.

Locatie

Bibliotheek Oldenzaal

Adres
Ganzenmarkt 11, 7571 CD Oldenzaal
Telefoon
0541-512516
E-mail
Website
www.bibliotheekoldenzaal.nl

Tip je vrienden

facebook twitter