Concert ChoRuss

Het Russische ensemble ChoRuss is op toernee door Europa. Ze komen in januari en februari in Nederland en België om in een aantal kerken concerten te geven.

Het koor zingt spirituele muziek van populaire componisten vaak in de Russische Orthdooxe Ritus en dus meestal a cappella.

Na in 2016 100 concerten in de VS te hebben gegeven komen ze dit jaar terug, ook naar Oldenzaal. Vorig jaar augustus zijn ze ook geweest. De bezoekers waren razend enthousiast. Door miscommunicatie was het niet breed genoeg bekend en beperkte zich het aantal bezoekers tot ongeveer 100. Dit jaar is de bezetting van het koor iets gewijzigd.

Dmitry Petrov is dirigent en tenor en komt uit de omgeving van Petersburg. Hij heeft een professionele opleiding als zanger en is daarnaast technisch ingenieur. Hij zingt in diverse koren en bij de opera van Rimsky Korsakov. Nadat hij het eerste koor ”Transfiguration” in 2006 had opgericht en meerdere concerten in Rusland en Europa had gegeven, startte hij in 2016 het ensemble Choruss.

Alexander Popov de bas is opgeleid aan de staatsuniversiteit van Petersburg en werkt op dit moment bij het Mariinsky theater de academie voor jonge zangers. Hij zingt veelal werken van Rachmaninov, Schubert, Bach e.a. Hij is ook nog organist in de kerk van de heilige Maria van Lourdes in Petersburg.

Valentina Archipova is de sopraan van het gezelschap. Zij is in 2016 afgestudeerd aan het Rimsky-Korsakov conservatotium van Petersburg. Zij zingt al vele jaren in verschillende professionele koren aldaar. Vanaf 2018 is zij soliste bij het Nariinsky theater voor jonge opera zangers.

Nina Pachnina is de mezzo-sopraan en afgestudeerd aan de St. Petersburg staatsuniversiteit in cultuur en kunst. Zij werkt van 2015 -2017 als zangeres in de opera studio van het conservatorium. Zij zingt tevens in sprirituele koren en kamer ensembles. Zij won in 2007 de internatinale competitie: “Kleur de wereld met geluid.”

Tijdens het concert worden vooral spirituele liederen gezongen. Natuurlijk komen ook de volksgezangen voorbij.

Een CD van het koor is in maart 2018 meegegaan op reis naar het internationale space station en in oktober weer teruggekomen. Het koor heeft in overleg met de basiliek afgesproken dat de toegang weliswaar vrij is en dat de bezoekers wordt gevraagd een royale vrije gift te doen. Het koor deelt de opbrengst met de kerk.

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Vrije gift.

Tip je vrienden

facebook twitter