Weihnachts Oratorium

Dit jaar organiseert de Stichting Twentse Matthäus Passion twee uitvoeringen van het Weihnachts Oratorium van Johann Sebastian Bach.

Op donderdag 19 december kun je de uitvoering bijwonen in de Plechelmusbasiliek te Oldenzaal. Een dag later kun je ook terecht in de Jacobuskerk te Enschede. Het werk wordt uitgevoerd door het koor Consensus Vocalis en het Orkest van het Oosten, onder leiding van dirigent Klaas Stok. Met medewerking van drie kerkkoren belooft het Weihnachts-Oratorium een waar slotstuk te worden. De solisten in deze uitvoering zijn Andreas Karasiak (evangelist), Siri Thornhill (sopraan), Esther Kuiper (alt) en Maarten Koningsberger (bas).

Het koor Consensus Vocalis maakt sinds de eeuwwisseling een stormachtige ontwikkeling door. Het Weihnachts-Oratorium behoort tot het standaardrepertoire van het koor, evenals de Matthäus Passion. Van beide werken heeft het koor tientallen uitvoeringen gegeven, in kerken en concertzalen door het hele land en in het buitenland.

Het Orkest van het Oosten is een eigentijds symfonieorkest met een sterke verankering in de provincie Overijssel.

Klaas Stok is een van de toonaangevende koordirigenten van Nederland. Zijn repertoire strekt zich uit van renaissance tot eigentijdse muziek. Hij werkt sinds 1993 bij het Nederlandse Kamerkoor (wisselend als koorleider en freelance dirigent). Sinds maart 2017 is hij tevens koorleider bij het Groot Omroepkoor. Per 1 augustus 2018 is hij benoemd als chef-dirigent bij het NDR-koor in Hamburg, waar hij ieder seizoen verschillende eigen producties zal dirigeren en cd-opnames zal maken. Zijn eerste productie was de Messe in h-moll van J.S. Bach die in de nieuwe Elbphilharmonie werd uitgevoerd.

Drie kerkkoren

Het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor, het St. Pancratius Basiliekkoor uit Tubbergen en In Between, het gemengde koor van de Petrus en Paulus kerk uit Goor zijn benaderd om mee te werken aan deze uitvoering in ons lustrumjaar. De kerkkoren zullen op een aantal onderdelen meezingen met het vaste koor Consensus Vocalis. Voor de drie kerkkoren een prachtige ervaring om mee te werken aan zo’n professionele uitvoering.

Deze bijzondere uitvoering is enkel in Oldenzaal te bewonderen. Wellicht vormt dit de start van een nieuwe traditie, waarbij koren uit Twente bij toerbeurt een bijdrage kunnen leveren aan de jaarlijkse uitvoering van het Weihnachts Oratorium.

Beeldschermen

In de Plechelmusbasiliek worden beeldschermen geplaatst, zodat de bezoekers op de luisterplaatsen mee kunnen kijken naar de gebeurtenissen op het podium.

Overzicht van de uitvoeringen:

Oldenzaal: Plechelmusbasiliek donderdag 19 december aanvang 19.00 uur

Enschede: Jacobuskerk vrijdag 20 december aanvang 19.30 uur

Kaartverkoop Enschede via het Wilminktheater, klik hier of

053 – 4858500. Kaartverkoop Oldenzaal via Stadstheater de Bond, klik hier of 0541 – 539190.

Wanneer

Prijzen

  • € 25,00 Entreeprijs

Locatie

St. Plechelmusbasiliek

Adres
St. Plechelmusplein, 7571EG Oldenzaal
Website
www.plechelmusbasiliek.nl

Tip je vrienden

facebook twitter