Stolpersteine legging in Oldenzaal

Stolpersteine zijn kleine vierkante steentjes in het plaveisel die geplaatst worden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. De steentjes komen te liggen voor de huizen van waaruit deze mensen zijn weggevoerd.

De stichting StolperSteine Oldenzaal legt binnenkort de laatste 23 stolpersteine voor de Joodse families. Op 2 mei 2019 is er een wandeling langs deze steentjes voor iedereen die belangstelling heeft of betrokkenheid voelt. Ze vertrekken om 14:00 uur vanaf het gemeentehuis te Oldenzaal en lopen langs de 23 Stolpersteine die de Stichting Stolpersteine heeft gelegd op 29 april 2019. We staan deze rondgang stil bij de volgende personen: Henriëtte Cohen-Beem (Betje Cohen); Herman Max Hohenstein en Else Hohenstein-Levy; David Kaufmann, Chawa Davidowna Kaufmann-Melamed en Moritz Kaufmann; Ruben David Lowenstein, Harrij Lowenstein en Klara Lowenstein-Krause; Abraham Cohen, Daniël Cohen en Johanna Cohen-Roozendal; Jacob Lievendag en Bertha Lievendag-Elkus; Rosetta Lievendag; Salomon Minco, Truda Minco, Jehudith Minco, Lea Paulina Minco, Dato Minco-de Leeuw en Isaac Meijer de Leeuw; en Leonard Louis Horneman.

De betreffende families woonden aan de Grotestraat 22, Lyceumstraat 37, Tulpstraat 76, Wilhelminastraat 29, Poortstraat 21 en 6, Steenstraat 32, Bisschopstraat 25 en de Bentheimerstraat 47. Na de rondgang is er gelegenheid om samen een kop koffie te drinken en na te praten.

Stolpersteine zijn kleine vierkante steentjes in het plaveisel die geplaatst worden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. De steentjes komen te liggen voor de huizen van waaruit deze mensen zijn weggevoerd. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De steentjes vormen een kunstwerk, bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig , om de herinnering levend te houden. In onze regio zijn al in verschillende plaatsen Stolpersteine geplaatst. Oldenzaal is hierin niet achter gebleven. In Oldenzaal gaat het om 68 Joodse personen en 6 Sinti. In samenwerking met de gemeente Oldenzaal zijn de voorbereidingen afgerond. Stolphersteine hoopt je op 2 mei aanstaande te mogen begroeten.

Wanneer