Film: Once upon a time in Hollywood

ONCE UPON A TIME IN ........HOLLYWOOD, een eerbetoon aan het gouden Hollywood-tijdperk met de iconische wereldsterren Leonardo Di Caprio en Brad Pitt.

Een van de meest getalenteerde filmmakers van deze tijd, Quentin Tarantino, weet het Los Angeles van 1969 verbluffend tevoorschijn te toveren.

‘Once Upon a Time…’ is een beeldschoon portret van een voorbije tijd. De production design is dan ook fabuleus; zelden was een Tarantino film zo mooi: je waant je elke seconde in het Hollywood van die tijd, nog afgezien van de weergaloze soundtrack.

In deze 9de film zitten een aantal van de beste scènes die Tarantino in lange tijd heeft gedraaid: Pitt die met zijn bolide door Los Angeles scheurt en ook zijn lange scène op een voormalige western-set waar de stuntman op leeftijd de confrontatie aangaat met Mansons hippies.

En dan het acteerwerk: met DiCaprio, Pitt en Robbie bond Tarantino drie van de grootste sterren van onze tijd aan zich, en de acteurs zijn groots. DiCaprio toont zijn meest gevoelige kant, Pitt is de overtreffende trap van cool (en was in jaren niet zo goed).

Het is 1969, de babyboomers zijn in hun hippiefase beland en spannen en masse een vrolijke regenboog over de wereld. Naast Woodstock, waar vrijheid, seks en drugs met rockmuziek geëtaleerd worden, toont de nieuwe tijd ook zijn duistere kant met de moordende sekte van Charles Manson (Damon Herriman). Hollywood is eveneens een rolling stone. Een nieuwe generatie filmmakers en acteurs staan in de schijnwerpers en verdringen de oude garde

naar het schaduwrijk der vergane glorie. Hot en outdated leven naast elkaar op de heuvels onder de grote witte Hollywood-kapitalen.

Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) is een gevalletje old school; zijn ster schitterde in de fifties toen hij als cowboyheld in een bekende tv-serie furore maakte. Naast Dalton wonen hogerop de heuvel de populaire regisseur Roman Polanski (Rafal Zawierucha) en zijn vrouw, actrice Sharon Tate (Margot Robbie) in hun opulente villa. De worstelende Dalton en zijn stunt double, assistent en chauffeur Cliff Booth (Brad Pitt) vormen als duo de as van het filmverhaal. Dalton, eind dertig, worstelt met zijn sterrenstatus die in snel tempo aan het verbleken is, en ziet zich genoodzaakt tot het vervullen van uitsluitend badguy-rollen. Tot zijn schaamte is hij zelfs gedwongen om spaghettiwesterns op te nemen in Italië. Cliff, stoere oorlogsveteraan, nuchter, vormt een mooi contrast met de hysterische, stotterende alcoholist Rick. Terwijl Rick worstelt met B-rollen, ontmoet Cliff een hippiemeisje dat op de Spahn-ranch samenleeft met de andere leden van Mansons sekte.

'Uitbundige, caleidoscopische en heerlijke vertelling'. (VPRO Cinema)

Wanneer

Prijzen

  • € 6,50 Prijs voor leden
  • € 9,50 Prijs voor niet-leden

Locatie

Filmhuis Oldenzaal

Adres
(vertoningsadres) Molenstraat 25, 7573 BJ Oldenzaal
Telefoon
0541-510001
Telefoon
0541-853664
E-mail
Website
www.filmhuisoldenzaal.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter