Film: Downtown Abbey

Van de succesvolle serie Downton Abbey, die bekroond werd met drie Golden Globe Awards en vijftien Emmy Awards, is nu een speelfilm gemaakt die naadloos aansluit bij de tv serie.

De familiekroniek van de adellijke bewoners en het huispersoneel gaat door waar de serie gestopt is: in 1927. Iedereen is er in de originele bezetting, van de Earl of Grantham en zijn Amerikaanse vrouw en hun dochters, tot kokkin Mrs.Patmore, Mrs Hughes, de huishoudster en Tom Branson, de chauffeur die omhoog trouwde, de familie in. Ook de butler, Mr. Carson, van wie we dachten dat hij met pensioen was, geeft weer acte de presence.

Het verhaal draait om een aangekondigd koninklijk bezoek van koning George V en zijn gemalin Mary aan Downton Abbey. Dit veroorzaakt "downstairs" veel consternatie, te meer daar het hoge bezoek zijn eigen personeel meeneemt en het huishouden overneemt. Natuurlijk kan het personeel van Downton Abbey dat niet op zich laten zitten.

"Upstairs"zijn de zorgen van een andere aard. Daar gaat het over een familie erfenis, ontluikende liefde, een zwangerschap en de zorgen over het beheer van het huis en het landgoed.

De fans zullen niet teleurgesteld worden, want de film heeft alle kenmerken die Downton Abbey tot zo 'n succes maken, zoals o.a. de klassenverschillen tussen de adel en de gewone arbeider.

Enorme pluspunten zijn de beeldschone kostuums en de sterke cast, waaronder de inmiddels 84-jarige Maggie Smith (Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham) die met haar ijzige, veelzeggende blikken en dodelijke oneliners ook in de film de show steelt.

En dit alles speelt zich af in de prachtige setting van een landhuis in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Voor de echte fans van de populaire serie is deze film vorstelijk genieten.

"Gezellig, terug naar Downton Abbey! Met dank aan director of photography Ben Smithard die álles uit de kast trok. En vrees niet: iedereen is er en in de originele bezetting!" – ★★★ NRC'

Wanneer

Prijzen

  • € 6,50 Prijs voor leden
  • € 9,50 Prijs voor niet-leden

Locatie

Filmhuis Oldenzaal

Adres
(vertoningsadres) Molenstraat 25, 7573 BJ Oldenzaal
Telefoon
0541-510001
Telefoon
0541-853664
E-mail
Website
www.filmhuisoldenzaal.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter