PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU

Op dinsdag 14 januari vertoont filmhuis Oldenzaal PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU, een groots, romantisch drama over kortstondige liefde.

De nieuwste film van de Franse scenariste en regisseuse Céline Sciamma (40) is lovend ontvangen. Prachtige lesbische romance’, vindt The Guardian. ‘Ongemeen mooi’, jubelt de Los Angeles Times. Bij de vertoning in Cannes wordt in de zaal hartverscheurend gehuild.

Op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de achttiende eeuw, krijgt kunstenares Marianne de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse te schilderen. De eigengereide Heloïse staat niet te springen om het huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten.

Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig. ‘s Nachts werkt Marianne stiekem aan het schilderij. In Heloïses laatste dagen van vrijheid, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt.

Sciamma creëert volstrekt geloofwaardig de omstandigheden waarin de passie tussen de twee eigengereide vrouwen kan opbloeien. Maar Portrait de la jeune fille en feu (opgenomen met een overwegend vrouwelijke crew) is geen sprookje. Tegen het einde van het liefdesdrama – het gearrangeerde huwelijk komt steeds dichterbij – verschijnen er mannen in beeld en worden de verhoudingen van de 18de-eeuwse samenleving pijnlijk duidelijk.

‘Een meesterwerk over kijken en begeerte’. (Het Parool)

Wanneer

Prijzen

  • € 6,50 Prijs voor leden
  • € 9,50 Prijs voor niet-leden

Locatie

Stadstheater De Bond

Adres
Molenstraat 25, 7573 BJ Oldenzaal
Telefoon
0541-536300
E-mail
Website
www.stadstheaterdebond.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter