Official Secrets

De verfilming van het waargebeurde verhaal van klokkenluider Katharine Gun, die in 2003 werkzaam was voor de Britse inlichtingendienst GCHQ.

Een traditionele spionagefilm is het waargebeurde 'Official Secrets' niet. Dat is onmogelijk. Daarvoor zijn de feiten en de verwikkelingen te complex. 'Official Secrets' bevat geen achtervolgingen en ook weinig spionage-activiteiten. De film gaat vooral over de juridische nasleep van Guns impulsieve actie, waarbij de zoektocht naar de beste verdediging tegen de Britse staat eerder interessant is dan zenuwslopend. Toch blijft het spannend.

Keira Knightley kruipt in deze film in de huid van Katherine Gun. Het is 2003 en in de Britse media is veel aandacht voor de op handen zijnde Amerikaanse aanval op Irak.

Tony Blair, indertijd de premier van het Verenigd Koninkrijk, pleit voor Britse inmenging in de aanval. Iets waar Katherine’s haren recht van overeind gaan staan. Er is namelijk helemaal geen bewijs voor de massavernietingswapens waarover gesproken wordt; ze vindt het leugens, die bedoeld zijn om de publieke opinie te beïnvloeden.

Haar man, de Turks-Koerdische Yasar (Adam Bakri), vindt dat ze zich er niet zo over moet opwinden, maar als Katherine op haar werk een geheime mail ontvangt waarin de NSA, de Amerikaanse veiligheidsdienst, haar en haar collega’s oproept diplomaten uit bepaalde VN-lidstaten af te luisteren, ruikt ze onraad. De afgeluisterde informatie moet namelijk ingezet worden om de diplomaten te chanteren, zodat ze toch instemmen met de aanval op Irak.

Katherine zit met de mail in haar maag en na lang wikken en wegen besluit ze het via een oud-collega door te spelen. Journalist Martin Bright (Matt Smith) van The Observer krijgt een kopie van de mail in handen en besluit over te gaan tot publicatie. Dat zet de bal aan het rollen en de veiligheidsdienst ontdekt al snel dat de informatie vanuit GCHQ moet zijn gelekt. Katherine besluit zichzelf aan te geven, waarna haar lot – én dat van de man die haar lief is – in handen ligt van het tribunaal.

'Official Secrets' is een beklemmend eerbetoon aan de klokkenluider' (de Volkskrant)

Wanneer

Prijzen

  • € 6,50 Prijs voor leden
  • € 9,50 Prijs voor niet-leden

Locatie

Filmhuis Oldenzaal

Adres
(vertoningsadres) Molenstraat 25, 7573 BJ Oldenzaal
Telefoon
0541-510001
Telefoon
0541-853664
E-mail
Website
www.filmhuisoldenzaal.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter