Film: Instinct

Halina Reijns debuut als regisseur is zelfverzekerd, intrigerend en knap opgebouwd. Instinct gaat over het grijze gebied tussen liefde en erotische aantrekkingskracht. Hoe kan het dat we soms zo snakken naar iets dat slecht voor ons is?

Nicoline (Carice van Houten) is een eigenwijze, ietwat gehavende vrouw die ogenschijnlijk niet klaar is voor de klus die ze aanneemt als gevangenispsychiater in een tbs-kliniek. Marwan Kenzari zet als Idris een intelligente charmeur tegenover haar. Een manipulatieve bad boy die de regie in handen lijkt te hebben in de kliniek waar hij bijna uit mag. Is het nu Idris die Nicoline bespeelt of is het Nicoline die Idris tot het uiterste drijft?

Nicoline moet inschatten of de voor gewelddadige verkrachtingen veroordeelde Idris toe is aan onbegeleid verlof. Zo op het oog doet Idris alles goed; de andere therapeuten heeft hij al in zijn zak. Nicoline, die nieuw is in de instelling, aarzelt. Ze denkt dat hij de boel belazert, maar blijkt ook niet immuun voor zijn verleidingstactieken.

Reijn schreef het scenario samen met Esther Gerritsen, auteur van romans als Dorst (vorig jaar verfilmd) en Roxy. Gerritsen weet wel raad met wrange situaties en onvoorspelbaar gedrag. Vooral de dialogen in Instinct zijn sterk:

springerig en stekelig ontwijken ze altijd net de hamvraag. Dat geldt ook voor de psychologische kwesties die de film opwerpt. Eenvoudige antwoorden geeft het scenario niet. Het moet wel een beetje ongemakkelijk blijven.

En ongemakkelijk blijft het, op bijna feestelijke wijze – de vonken spatten er vanaf. Nicoline, op het eerste gezicht een professionele, ordelijke vrouw, blijkt al gauw een minder rationele kant te hebben. Er is iets met haar, met haar verleden wellicht. Er is ook iets met haar moeder.

Over Idris’ verleden bestaat een uitgebreid dossier, naar dat van Nicoline blijft het gissen. Instinct geeft de kijker precies voldoende informatie om het spannend te houden. Tussen Nicoline en Idris ontstaat een machtsspel waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Tot het einde blijft Instinct voor meerdere interpretaties vatbaar. Dat is knap voor een verder eenvoudig opgezette, in korte tijd gefilmde psychologische thriller. Met een beperkt aantal personages en onopvallende locaties leunt de film sterk op het acteerwerk. Van Houten en Kenzari, allebei internationaal doorgebroken, stellen niet teleur: Instinct is een showcase van hun kunnen. Het knettert geregeld, maar vooral in de meer terughoudende scènes zijn ze huiveringwekkend goed.

Ook in technisch opzicht omringde Reijn zich met Nederlands toptalent. Cameraman Jasper Wolf, editor Job ter Burg, componist Ella van der Woude en geluidsontwerper Michel Schöpping laten Instinct zinderen, ook wanneer er ogenschijnlijk niet veel gebeurt. Juist dan zijn er aanknopingspunten te vinden voor Nicolines gedrag.

"Halina Reijns regiedebuut knettert en intrigeert" (de Volkskrant)

Wanneer

Prijzen

  • € 6,50 Prijs voor leden
  • € 9,50 Prijs voor niet-leden

Tip je vrienden

facebook twitter