Film: Au nom de la Terre

De film begint in 1979 als boerenzoon Pierre (prachtrol) van Guillaume Canet) uit de Verenigde Staten, waar de twintiger zijn cowboydroom wilde waarmaken, terugkeert naar zijn ouders en verloofde (een mooie rol van de Belgische Veerle Baetens) op het Franse platteland.

Met jeugdig enthousiasme neemt hij de geitenfokkerij van zijn verstarde oude vader over. Tot zover alles goed.

Hij verruilt in de jaren die volgen de schapen voor geiten en runt de boerderij samen met de hulp van knecht Mehdi en zijn tienerzoon Thomas die studeert voor agrarisch ingenieur.

Claire regelt -naast haar eigen baan en huishouden- de boekhouding van het veehouderij en zij ontdekt de harde realiteit van een boerenbestaan. De boerderij is niet rendabel en de schulden nemen dramatische vormen aan. Om meer inkomsten te verwerven, gaat de hardwerkende Pierre overstag als een adviseur hem aanraadt om -naast de geiten- een hypermoderne megakippenstal te plaatsen. Dit blijkt later een desastreuze beslissing te zijn die hem naar de ondergang leidt. Hij zit nu vast aan de regelgeving en voederbeleid van de Europese Unie en dat valt hem zwaar. Jacques, zijn vader, vindt het een zwaktebod en is er fel op tegen. De voormalig schapenboer zit er dankzij de overname warmpjes bij, maar weigert zijn zoon financieel te hulp te schieten. Pierre is op zijn beurt ook te trots om zijn oude vader om geld te vragen en de druk op het gezin wordt groter.

Claire ziet haar ooit zo levenslustige echtgenoot en vader van Thomas en Emma veranderen in een depressieve, starre man die zich voor het leven af begint te sluiten.

Zijn geldzorgen, gekrenkte trots en de druk van de overheid maken hem radeloos en geven hem een gevoel van falen. En ondanks de liefde van zijn vrouw en kinderen gaat hij langzaam ten onder' (de Filmkrant)

'Au nom de la terre' is een intiem en stevig geacteerd portret van een boer in de wurggreep van de markt'. (de Volkskrant)

Wanneer

Prijzen

  • € 6,50 Prijs voor leden
  • € 9,50 Prijs voor niet-leden

Locatie

Filmhuis Oldenzaal

Adres
(vertoningsadres) Molenstraat 25, 7573 BJ Oldenzaal
Telefoon
0541-510001
Telefoon
0541-853664
E-mail
Website
www.filmhuisoldenzaal.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter