Happy Bach-dag

Ook dit jaar klinkt er op zondag 21 maart vanuit vele Nederlandse torens muziek van Johann Sebastian Bach ter ere van zijn 335ste verjaardag.

De stadsbeiaardiers van Enschede en Oldenzaal zijn natuurlijk van de partij. Esther Schopman bespeelt zondag om 13:00 uur StadsCarillon van Enschede en onze eigen stadsbeiaardier Hylke Banning om 15:00 uur op de St. Plechelmusbeiaard van Oldenzaal. Dit jaar geen quatre mains muziek op Happy Bach-dag, maar wel twee afwisselende programma's met bewerkingen van composities van deze grote meester. Juist op een carillon laat de barokke muziek van Bach zich uitstekend vertolken! KOM LUISTEREN!

Johann Sebastian Bach werd in 1685 in Eisenach (Duitsland) geboren. Wat veel mensen niet weten is dat hij op zeer jonge leeftijd al vioolles kreeg van zijn vader. Helaas werd hij al wees toen hij nog maar 9 jaar oud was. Zijn oudste broer bemerkte het bijzondere muzikale talent van de jonge Bach en leerde hem het kerkorgel te bespelen. Zo kon Bach tijdens zijn leven op veel plaatsen als organist de kost verdienen. Als componist groeide hij uiteindelijk uit tot een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Hij schreef bijvoorbeeld cantates, motetten, missen, orgelwerken, muziek voor de orkesten en oratoria zoals de bekende Matthäus-Passion.

Geen dag zonder Bach
Bach overleed in 1750 na een beroerte en liet een vrouw en vijf jonge kinderen na. Vreemd genoeg werden van zijn zeer omvangrijke oeuvre in eerste instantie alleen zijn orgel- en klavecimbelwerken nog door een klein aantal liefhebbers gespeeld. Des te opmerkelijker is het dat vandaag de dag zijn muziek in alle landen van de wereld zo geliefd is.

Op 21 maart klinkt niet alleen overal in het land beiaardmuziek maar er worden ook weer tal van online concerten georganiseerd.

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

St. Plechelmusbasiliek

Adres
St. Plechelmusplein, 7571EG Oldenzaal
Website
www.plechelmusbasiliek.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter