Muzikale intocht Plechelmusklok

Zondagmiddag 12 september staat Oldenzaal een groots muzikaal festijn te wachten. De nieuw gegoten besklok is klaar en krijgt een feestelijke intocht. Het is de 49ste klok van het carillon in de St. Plechelmustoren.

In aanwezigheid van een klokkendeskundige en stadsbeiaardier Hylke Banning werd eind vorig jaar de klok gegoten in het Noord-Spaanse Vierna. Gewicht: 4000 kilo. Begin januari werd de klok al met succes uit de zandvorm gehaald en binnenkort komt-ie per speciaal transport naar Nederland. Het laatste stukje van de reis vanaf het Oldenzaalse station naar het Plechelmusplein moet extra bijzonder worden.

Programma

Een welluidende stoet
14.00 uur Vertrek van de stoet vanaf het Station Oldenzaal
Deelnemers van de Suisse - theatergroep Hydra - Koninklijke Harmonie St. Joseph - diverse oldtimers - diverse bespannen antieke koetsen - optochtvereniging de Muiters- De kar met de klok - eenieder die mee wil lopen en instappers onderweg - eenmalige klok-kapel met talloze Oldenzaalse muzikanten van jong tot oud.

Route
14.05 uur Stationsplein, Watertorenstraat, Prins Hendrikstraat
14.10 uur Steenstraat, Westwal
14.15 uur Op den Koem, Vestigingstraat
14.20 uur Kloosterstraat
14.30 uur Bisschopstraat

Kaartjes voor de presentatie en het concert in de Plechelmusbasiliek zijn voor € 2,- p.p. te koop in de winkel van de Tourist Info aan de Grootestraat 35 te Oldenzaal.

Presentatie en concert
14.45 uur Aankomst stoet in de Kerkstraat
15.00 uur Ceremonie, opening in de basiliek
Presentatie besklok 'Plechelmus' en diverse toespraken
Uitvoering Basilica Sacra van Johan de Meij
Met Koninklijke muziekvereniging Semper Crescendo

16.30 uur Receptie
Aansluitend aan de ceremonie
Ontvangst en afsluiting in het J.W. Racerhuis

Voor deze bijeenkomst heeft u een digitaal coronatoegangsbewijs nodig. Dit toegangsbewijs of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud kunt u via de CoronaCheck-app of via coronacheck.nl aanmaken.

Enkele jaren geleden begon Anton Reef senior, de voorzitter van de stichting Scholtenhaer, het ambitieuze klokkenproject. Hij deed dat samen met stadsbeiaardier Banning. Na het overlijden van initiatiefnemer Reef senior, nam Anton junior de taken van zijn vader enthousiast over. Samen met Banning en het Stroat Ensemble werkt hij nu hard aan het samenstellen van een feestelijke en gevarieerde stoet voor de ingebruikneming van de nieuwe klok, eentje vol muziek, theater en ander spektakel.

Eenmalige Bes Kapel
Een belangrijk onderdeel van de stoet is de eenmalige Bes Kapel, bestaande uit zoveel mogelijk deelnemers die een instrument bespelen. Sieme Ankoné, muziekdocent en trompettist van het Stroat Ensemble, heeft daarvoor vijf relatief makkelijk te spelen muziekstukken uitgezocht. Verder legde hij contact met alle Oldenzaalse kapellen en andere muzikale gezelschappen en vroeg of zoveel mogelijk leden zich bij de stoet willen aansluiten. Op de website stroat.nl staat een link waar nu ook individuele muzikanten zich kunnen aanmelden voor de optocht. Op zaterdag 4 september is er een eenmalige repetitie. Ook voor de twee Oldenzaalse muziekverenigingen Semper Crescendo en St. Joseph en de theatergroep Hydra is een rol weggelegd.

Iedereen mag meelopen
De route voert door de Oldenzaalse binnenstad en stijlvolle ceremonie in de Plechelmusbasiliek met tal van prominente gasten en een muzikaal programma. Het bijzondere aan de stoet is verder dat aanwonenden langs de stoet van harte worden uitgenodigd om de straat feestelijk aan te kleden. En een ieder die dat leuk vindt kan vanaf het station of ergens langs de route instappen en meelopen in de stoet. Aangekomen bij de Plechelmustoren wordt de klok tijdelijk in een tent geplaatst.

Gedurende een week kan iedereen de klok hier uitgebreid bekijken. Dit gebeurt in combinatie met een expositie onderin de toren met foto’s en video’s over het verleden van de klokkentoren en het maakproces van de besklok. Die expositie is gratis.

Groepen die willen meespelen in de Bes Kapel kunnen zich aanmelden via Individuele muzikanten kunnen zich aanmelden via deze link Hier is ook meer informatie te vinden.

Wanneer

Locatie

Centrum Oldenzaal

Adres
Groote Markt, 7571 EC Oldenzaal

Tip je vrienden

facebook twitter