Oldenzaal is maar liefst zeven keer belegerd, voordat de stad uiteindelijk in 1626 in Staatse handen viel. Daarom vieren we in 2022 ‘Het Beleg van Oldenzaal’ Op 17 september 2022 vindt op het Plechelmusplein in Oldenzaal voor het eerst Het Beleg van Oldenzaal plaats. Een uniek historisch spektakel waar het Beleg van Oldenzaal tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt nagespeeld.
De taal, de tentoonstelling, de strijd....
St-Plechelmusbasiliek

Het verhaal - Beleg van Oldenzaal

De hele maand september staat Oldenzaal in het teken van hét Beleg van Oldenzaal. Met op zaterdag 17 september het aloude verhaal over de impact van de Tachtigjarige Oorlog in Oldenzaal. Dit wordt nagespeeld door een grote groep spelers en zal zorgen voor de nodige kippenvelmomenten.

Meer info klik hier.

.

Bekijk de verhalen over de personages

  1. Verhalen uit Oldenzaal

    Maurits van Oranje, prins van Oranje en graaf van Nassau was stadhouder en legeraanvoerder van …

  2. Verhalen uit Oldenzaal

    Phiilipus Rovenius: Rovenius werd geboren als Philips van Rouveen op 1 januari 1573.

Tentoonstelling 'De Geboorte van Nederland'

In de stadhuishal zal van 1 september t/m 9 oktober een tentoonstelling te bezoeken zijn over de geboorte van Nederland en de bijzondere positie van Oldenzaal in het Oosten van het land. Deze tentoonstelling is een product van het samenwerkingsverband 1572 en wordt aangevuld met lokale vondsten, objecten en informatie.

Ga hier naar meer informatie over de tentoonstelling.

Lezingen voorafgaand aan het beleg

In de bibliotheek zullen diverse lezingen gegeven worden in aanloop naar het Beleg. Lezingen over de Taal van het beleg en de Smaak van het Beleg. Sporen van het beleg is een lezing van archeologen van Laagland archeologie en Archeo Hotspot over de recente opgravingen in Oldenzaal.

Klik hier voor meer informatie over alle lezingen die bij de bibliotheek Oldenzaal gegeven worden.

Beleg van Oldenzaal: 17 september | 11:00 uur - 17:00 uur

Tijdens het evenement kun je genieten van een bomvol programma voor jong en oud. Bezoek het legerkamp waar re-enactors (historische acteurs) demonstraties geven terwijl echte roofvogels boven je hoofd vliegen.

Bekijk de kanonnen en zie een bataljon Spaanse soldaten marcheren. Volg de 5 hoofdpersonen van het Beleg van Oldenzaal en ervaar hoe de strijd hun gehele leven bepaalde.

Meer weten? Bekijk het event op de evenementenpagina.

Strijd om de stad Spel: 17 september van 18.00 tot 23.00 uur

€50,00 per team.

Strijdlustige ketters. Dappere geuzen. Boeren en boerinnen. Inwoners van Oldenzaal. Strijders! Zijn jullie klaar voor de strijd om de stad? In teams van ongeveer 10 personen kun je deze avond de strijd om de stad aangaan. Met een wedstrijdboek in de hand ga je deze avond vanuit je eigen thuishonk de strijd aan met de andere teams. De hele avond ga je bezig met uiteenlopende opdrachten. Soms als team, soms in een delegatie.

Heb jij zin in een avond strijd? Trek je wapen en meld je aan via de website Strijd om de stad!

Openluchtbioscoop: Strijd in de Stadstuin!

Vrijdagavond 2 september, 21.00 uur

Als de zon ondergaat, gaat de filmrol lopen! Op 2 september vindt de allereerste openluchtbioscoop in het centrum van Oldenzaal plaats. In het kader van het beleg van Oldenzaal krijgen bezoekers de film Kenau aangeboden, een spannende, op waarheid beruste film over strijd tussen de Staatsen en de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Het beleg bij Kaarslicht