St. Plechelmustoren

De imposante, bijna 800 jaar oude, toren van de St. Plechelmusbasiliek torent hoog boven zijn omgeving uit. De toren is gebouwd van Bentheimer zandsteen en te bezichtigen onder begeleiding van een Tourist info gids. Onderweg kom je vele unieke schatten tegen.

Toren: De toren is 61 meter hoog en telt vijf geledingen opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. Het portaal is versierd met vroeg gotische bal kapittelen en hoekcolonetten. Vanuit de top (het Lood'n Bönneke) heb je uitzicht over Twente en tot ver in Duitsland. Bij helder weer ziet u zelfs het slot van Bad Bentheim.

Uurwerk: Het uurwerk in de toren is gemaakt in 1913 en is daarmee al meer dan 100 jaar oud. Het zorgt ervoor dat de wijzers aan de buitenkant van de toren steeds de juiste tijd aanwijzen. Het uurwerk bevindt zich halverwege de toren in een ruimte waar ook de speeltrommel staat die de beiaard elk kwartier automatisch laat klinken.

Klokken: De toren dateert uit de 13e eeuw en werd in 1936 gerestaureerd. In 1930 schonk het echtpaar Gelderman-Bartelink ter gelegenheid van hun 12,5- jarig huwelijk een carillon van 42 klokken aan de stad. Later werden daar nog eens 5 klokken aan toegevoegd.

De 48e klok in de St. Plechelmustoren, de grote Maria-klok is door de beroemde klokkengieter Geert van Wou uit Kampen vervaardigd. Deze klok werd gegoten nadat hevig onweer in 1492 de toren in brand zette waarbij waarschijnlijk alle toen aanwezige klokken verloren gingen.

Meer weten?

Klik hier voor meer informatie over prijzen en tijden.

Tribuneruimte huren?

Deze tribuneruimte (halverwege de toren) is te huur voor bijvoorbeeld muziekvoorstellingen of bedrijfspresentaties. Kosten: € 125,- voor het 1e uur en € 50,- voor elk opvolgend uur.

Of bekijk de website www.uitinoldenzaal.nl

Openingstijden

maandag 14:00 - 15:30
dinsdag 14:00 - 15:30
woensdag 14:00 - 15:30
donderdag 14:00 - 15:30
vrijdag 14:00 - 15:30
zaterdag 14:00 - 15:30
zondag gesloten

De ruimte onderin de toren is geopend voor het aansteken van een kaarsje. Voor beklimmingen van de toren met groepen buiten deze tijden om kun je contact opnemen met de Tourist info Oldenzaal.


contactinformatie

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Er is een trap aanwezig

prijzen

€ 6,50 Entreeprijs Volwassenen

Tip je vrienden

facebook twitter