Historische routes

Eeuwenlang was 'textiel' belangrijk in het dagelijkse leven van Oldenzaal. Het woord 'textiel' betekend 'al wat geweven is'. Het komt van het Latijnse woord 'texere' dat 'weven' betekent.

Beleef tijdens de wandeling hoe Oldenzaal toen was. In de stad stonden grote textielfabrieken. Bekijk daarvan de foto's. Geniet van de mooie parken en de prachtige villa's. De architect Karel Muller en zijn vriend, de landschaps- en tuinarchitect Leonard Springer, kregen veel opdrachten van de textielfabrieken.

Luister naar de verhalen over de belangrijke personen uit de Oldenzaalse textielwereld. De fabrikante Hermanna Molkenboer was daar één van. De machtige familie Gelderman, gaf Oldenzaal grote bekendheid in binnen-en buitenland. Strok, Zwartz en Corwin waren andere bekende fabrikanten in de stad.

Verwonder je over de grote invloed van de textielfamilies. Zij zorgden voor werk en woningen. Arbeiders konden zich ontwikkelen en ontspannen door middel van sport, muziek en toneel. De omgeving van Oldenzaal kreeg mede dankzij deze families een betoverd parklandschap.

Het boekje kost € 3,50 en is verkrijgbaar bij Oldenzaal Promotie.

Tip je vrienden

facebook twitter