Parken & Natuur

Dit landgoed laat je letterlijk hoogte-en dieptepunten ervaren. Van beekdal De Helle naar bergtop De Tankenberg.

Voor wandelaars en mountainbikers een hele klim. Egheria is Twente op zijn best; weilanden omzoomd met houtwallen en snelstromende beekjes in het bos. Dat trekt niet alleen mensen aan maar ook allerlei soorten planten en dieren.

Bossen en beken
Schrik niet als je in het bos een luid, miauwend geluid hoort. Het is een buizerd, een van de vijf soorten roofvogels die op het landgoed voorkomen. De havik scheert behendig tussen de bomen door, jagend op kleine vogels. Spectaculair hoe hij achter zijn prooi aan zit!

Het water in de beken en poelen is kristalhelder. Dat is precies wat de zeldzame kamsalamander nodig heeft. Hier leven voldoende watervlooien voor de jonge salamanders. De volwassen dieren verlaten het water en gaan in het omliggende bos op zoek naar wormen, duizendpoten, slakken en insecten. In het voorjaar is het hier een gekwaak van jewelste, de kikkers zijn weer op vrijersvoeten.

Rijkdom aan rust
Vanuit een dicht bospad sta je ineens op een oud boerenerf. De boerderij Erve Middelkamp is nu een groepsaccommodatie van Drostes. Een ideale locatie voor familieweekenden, meerdaagse trainingen of workshops. De varkensstal is het kantoor van Natuurmonumenten. Ga in de hooischuur terug in de tijd en rust even uit: binnen of buiten op een picknickbank. Meestal scharrelen onze kippetjes ook rond. Neem gerust een eitje mee als souvenir. Geniet van het uitzicht over het beekdal en luister ondertussen naar het getimmer van de specht. Eigenlijk is er ‘niets’ en dat is nu juist het mooie. Met een beetje geluk spot je een ree, valk of vos. Als je in de hooischuur staat, kijk dan eens naar boven. Daar is onze vergaderruimte. Een glazen ruimte die we ook verhuren aan organisaties. Op deze plek komt inspiratie vanzelf bovendrijven.

Dassen Hendrik
Het Dassen Hendrik Pad loopt achter Erve Middelkamp. Dassen Hendrik, zo heette boer Hendrik Tijdhof die iets verderop woonde. Hij wandelde langs de toenmalige dassenburcht naar Oldenzaal. Dassen Hendrik zou nooit geloofd hebben dat zijn naam nog eens in een wandelroute zou voorkomen. Aan bijnamen geen gebrek in Twente!

Over namen gesproken: De naam Egheria is de samenvoeging van de namen Egbert, Hendrik, Richard en Arnold. Dat waren de kinderen van de vorige landgoedeigenaar, textielfabrikant H.E. ten Cate. De naam verwijst echter ook naar de waternimf Egeria. Niet zo verwonderlijk want op het landgoed ontspringen vijf beken. Aan de voet van de Tankenberg vind je zelfs een bron met een kraantje.

Energie op hoog niveau
Het glooiende landschap doet je niet direct aan Twente denken. Dit is dan ook een uniek stukje Twente. In de ijstijd ontstonden hier hoge stuwwallen. De Tankenberg is met 85 meter de hoogste berg in Overijssel. Wat een uitzicht! Je kijkt tot ver in Duitsland. Op de plek waar nu de koepel op de Tankenberg staat zou de tempel van Germaanse godin Tanfana hebben gestaan. De koepel bouwde men op een kruising van energiebanen, leylijnen. In de koepel met je rug tegen de muur schijn je de energie te kunnen voelen. Het proberen waard. Geniet van het uitzicht en bedenk dat we deze plek moeten koesteren. Dat vraagt goed onderhoud en beheer.

omschrijving
omschrijving

Tip je vrienden

facebook twitter