navigatie overslaan

Rondje Oldenzaal - fietsen

Tijdens deze route fiets je door het afwisselende coulisselandschap met haar parkachtig karakter met rustgevende stiltegebieden en heuvels met prachtige vergezichten. Over smalle weggetjes slinger je door bossen en landerijen om de eeuwenoude stad Oldenzaal.

  • type Fietsen
  • afstand 23,6 km
  • duur 1:34

Startpunt

Startpunt: Het Hulsbeek, Oude Almeloseweg 13, Oldenzaal. Volg de fietsbordjes met Oldenzaal de glimlach van Twente.

  1. TOP Het Hulsbeek

  2. Het Hulsbeek: Zwemvijvers

    Zwemvijvers

    De zwemvijvers in Het Hulsbeek hebben twee bestaansgronden. Allereerst is hier zand gewonnen voor de aanleg van de straten in de naburige wijk. De daardoor ontstane zandgaten vulden zich met water en werden bestemd voor de recreatie. De recreatieve functie van Het Hulsbeek is al lang niet meer

    beperkt tot het grote strand- en zwemgebeuren. Tegenwoordig wordt Het Hulsbeek het hele jaar rond gebruikt door allerlei soort recreanten onder het motto: Het Hulsbeek, leef de natuur!

  3. Erve Huiskes

    Erve Huiskes

    Een klein Twents Erf uit begin vorige eeuw.

  4. Het Hulsbeek: Markesteen

    Markesteen tussen wegen

    Midden over wat nu de heuvel is, loopt een eeuwenoude grens: die tussen de marke Berghuizen en de marke Deurningen en midden op de heuvel ligt een markesteen. Op de kadastrale kaart uit 1832 zien we dat hier vlakbij de oude wegen van Oldenzaal naar Hengelo en Borne zich splitsten.

    Dus verwacht je op die splitsing de markesteenlocatie. Vreemd genoeg is dat niet zo. En zelfs ligt de markesteenlocatie niet aan een van die twee wegen, maar er tussen in. Wellicht komt dat omdat de markegrens van ouder datum is dan deze wegen.

  5. Fietsknooppunt 30

  6. Fietsknooppunt 30

  7. Fietsknooppunt 65

  8. Mariakapel Lossers Voetpad

    Mariakapel Lossers Voetpad

    Dit kapelletje is gebouwd op de grens van de marken De Lutte en Berghuizen, uit dankbaarheid omdat de bewoners uit de directe omgeving van Zuid Lutte en Zuid Berghuizen (dat destijds tot de gemeente Losser behoorde) tijdens de oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog gespaard zijn gebleven voor

  9. Fietsknooppunt 34

  10. Fietsknooppunt 66

  11. Kalheupinkpark

    Kalheupinkpark

    De naam Kalheupink komt van "kale heugte" (hoog gelegen weide.) Het park ligt op een heuvel, ten zuiden van de bekende Tankenberg. De familie Gelderman gaf opdracht voor het aanleggen van de tuin rond 1869. Het tuinarchitectenbureau van Dirk Wattez voerde de opdracht uit.

    Later, in 1913 heeft Leonard Springer het park gereorganiseerd en een rozentuin toegevoegd.

  12. Fietsknooppunt 73

  13. Fietsknooppunt 73

  14. Erve Middelkamp

    Erve Middelkamp

    Erve Middelkamp is een typisch Twents boerderijcomplex. Textielbaron H.J. Ten Cate bracht de hooischuur uit 18e eeuw in 1970 van Erve Mittendorf in Fleringen naar Erve Middelkamp in De Lutte. In Twente verhuisden schuren wel vaker van het ene naar het andere erf.

  15. Koepel op de Tankenberg

    Koepel op de Tankenberg

    Het zeshoekige koepeltje op landgoed Egheria dateert oorspronkelijk van rond 1840. In 1955 herbouwt de bekende Twentse architect Jan Jans de inmiddels vervallen koepel. De koepel is dan in bezit van textielbaron H.J. Ten Cate.

  16. Mariakapel Tankenberg

    Mariakapel Tankenberg

    Op een fraaie plek gelegen Mariakapel die door de textielfamilie Gelderman is gebouwd uit dankbaarheid dat Oldenzaal vrijwel ongeschonden uit de oorlog is gekomen en ter herdenking aan drie oorlogsslachtoffers. Deze kapel is ingewijd op 29 augustus 1948.

  17. Fietsknooppunt 63

  18. Fietsknooppunt 59

  19. Tunnel trambaan Oldenzaal

    Tunnel overblijfselen trambaan

    Overblijfselen van de vroegere trambaan. Deze lijn liep van station Oldenzaal naar het station in Denekamp via Rossum en Volthe. Omdat het vervoer van personen en later van goederen niet meer rendabel was is de spoorlijn opgeheven en zijn de rails opgebroken.

  20. Fietsknooppunt 35

  21. Fietsknooppunt 36

  22. Fietsknooppunt 37

  23. Fietsknooppunt 92

  24. Kerkepad Deurningen Oldenzaal

    Kerkepad

    Het kerkepad van Deurningen naar Oldenzaal. Vroeger liepen de mensen over dit pad om naar de grote kerk, de Plechelmus, in Oldenzaal te gaan.

  25. Erve Hulsbeek: Vijver

    Vijver en treurwilg

    De treurwilg is het hele jaar door een parel aan de oever van deze vijver. In het vroege voorjaar komt er een geelgroene waas tevoorschijn: schitterend om te zien. Ook legt in deze tijd de bruine kikker zijn kikkerdril in het ondiepe water van de vijver.

  26. Fietsknooppunt 32