Heb jij het oude woonhuis van de familie Palthe al eens bezocht? Johannes Palthe, een predikant en grootgrondbezitter, kocht in de 18e eeuw de voormalige stadsboerderij die in de 17e eeuw was verbouwd tot een deftig woonhuis.

De familie vervulde door de eeuwen heen belangrijke functies in Oldenzaal zoals rechter, dominee en burgemeester. Drie generaties Palthe's hebben in het Palthehuis gewoond, totdat in 1928 de kleindochter van Johannes Palthe, Gulia Palthe, overleed en het huis een museum werd.

Ontdek het Palthe Huis

Bij een bezoek aan het Palthe Huis is het alsof u in een tijdmachine stapt. In het historische woonhuis ervaart u hoe de familie Palthe in de 18e-eeuw gewoond moet hebben. De geschiedenis is haast voelbaar in het huis. Bijzonder is dat nergens in Twente een huis in zo'n oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Het Palthehuis is dus een uniek museum! Ook de stadspresentatie over het ontstaan van de stad Oldenzaal en de beroemde stoel van HuttenKloas zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Aan de hand van diverse schilderijen en kaarten krijgt u een duidelijke indruk van de bouw van de St. Plechelmusbasiliek en de ontwikkeling van de vestingwerken rondom de stad.

Het mysterie van de Gouden Haarspeld

Weet jij wat er met de gouden haarspeld van Gulia gebeurd is? Vraag bij de balie van het museum om het koffertje van Gulia en misschien kan jij met de speciale museumapp het geheim achter deze verdwijning oplossen. Wie zou de speld hebben? Hendrik de knecht? Of toch Margje de kokkin? Leer alle bewoners van het Palthe Huis kennen en spoor de dader op!

Groepen en arrangementen

Bezoekt u het museum met een groep? Op afspraak worden er groepsrondleidingen door het museum gegeven, zowel overdag als buiten de reguliere openingstijden. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor bijzondere arrangementen zoals bijvoorbeeld ook trouwfotografie. Kijk op www.palthehuis.nl voor meer informatie.

Combiticket

Je kunt de torenbeklimming of stadswandeling uitbreiden met een bezoek aan het Palthehuis. Kosten: € 7,95 per volwassene en € 5,95 per kind (stadswandeling of torenbeklimming in combinatie met een bezoek aan het Palthe Huis en een kopje koffie of thee bij de lokale horeca)

Tip je vrienden

facebook twitter