Praktische informatie

Oldenzaal is een gastvrije stad, ook voor mindervaliden. Op deze pagina bieden we een overzicht van de faciliteiten voor een zorgeloos bezoek aan Oldenzaal.

Ondanks dat Oldenzaal een oude stad is, zijn de meeste plekken in Oldenzaal goed toegankelijk voor mindervaliden. Of u nu wilt genieten van de mooie binnenstad of wilt ontspannen op Het Hulsbeek, het kan in Oldenzaal.

Parkeren in de binnenstad

Met een gehandicaptenparkeerkaart kun je in Oldenzaal kosteloos parkeren op de speciale, extra ruime invalidenparkeerplaatsen die te herkennen zijn aan de verkeersborden. Deze speciale invalidenparkeerplaatsen zijn te vinden op de volgende plekken:
- Parkeerplaats In den Vijfhoek (Vestingstraat): 3 parkeerplaatsen
- Parkeerplaats Kloosterstraat: 1 parkeerplaats
- Parkeerplaats Ganzenmarkt: 2 parkeerplaatsen
- Parkeerplaats Oostwal: 1 parkeerplaats
Ook in de particuliere parkeergarage De Driehoek zijn drie speciale invalidenparkeerplaatsen, maar hier kan niet kosteloos worden geparkeerd.

Nette Toilette

In de binnenstad van Oldenzaal hebben diverse horecalocaties zich aangesloten bij het Duitse initiatief Nette Toilette. Dit betekent dat zij hun toilet gratis beschikbaar stellen voor iedereen met hoge nood, ook als je er geen klant bent. Let wel: deze toiletten zijn alleen te bezoeken wanneer de horecalocaties geopend zijn.

Invalidentoiletten in de binnenstad

In de binnenstad van Oldenzaal zijn invalidentoiletten te vinden bij de volgende locaties:
- Gemeentehuis, Ganzenmarkt 1
- Palthehuis, Marktstraat 13
- Bibliotheek, In den Vijfhoek 75
- Stadstheater De Bond
- Medisch Spectrum Twente, Prins Bernhardstraat 17
- NS-Station Oldenzaal
Helaas zijn door de Corona-maatregelen momenteel alleen de invalidentoiletten in de bibliotheek, in het gemeentehuis en op het NS-station te gebruiken. De bibliotheek heeft vanwege Corona aangepaste openingstijden.

Toegankelijkheid Het Hulsbeek

Het terrein en het sanitair van Recreatiepark Het Hulsbeek zijn goed toegankelijk voor mindervaliden. Zo zijn er twee speciale rolstoelingangen naar de zonneweiden, bij parkeerplaatsen 3 en 4. Op parkeerplaats 3 zijn zes invalidenparkeerplaatsen en op parkeerplaats 4 zijn er daar zeven van. Bij de toiletgebouwen bij zonneweides 1 en 2 is een invalidentoilet aanwezig. Bij Erve Huiskes is een speciale rolstoel voor op het strand te huur, evenals elektrisch aangedreven waterfietsen en twee duofietsen. Voor uitgebreidere info kijk je op de website van Recreatiepark Het Hulsbeek.

Accommodaties voor mindervaliden

De hotels Erve Hulsbeek, Het Landhuis en Frans op den Bult zijn geschikt om met een rolstoel te bezoeken. Daarnaast heeft Villapark Eureka speciale zorgvilla's die zeer goed toegankelijk zijn en waar extra voorzieningen kunnen worden geregeld.

Activiteiten voor mindervaliden in Oldenzaal

Enkele mooie activiteiten in Oldenzaal die ook voor mindervaliden goed te doen zijn, zijn het maken van de stadswandeling, het volgen van een rondleiding door de stad, of een bezoek brengen aan museum Het Palthehuis, de Sint Plechelmusbasiliek of Stadstheater De Bond.

Horeca toegankelijk voor mindervaliden in Oldenzaal

Brasserie Le Sourire, Zoete Kruimels, De Tijd, Sirtaki, Markt 19, Wine & Bite en Bistro Dominic zijn te bezoeken met een rolstoel, maar deze locaties beschikken niet over een invalidentoilet.
Op Recreatiepark Het Hulsbeek is Restaurant Klein Afrika rolstoelvriendelijk. Dit restaurant beschikt tevens over een invalidentoilet.
Ook de McDonald's op industrieterrein Hanzepoort, nabij de A1-afslag Oldenzaal-Zuid, is rolstoelvriendelijk en beschikt over een invalidentoilet.

Toegang met assistentiehonden

Accommodaties waar assistentiehonden worden toegelaten, zijn Hotel Erve Hulsbeek, Hotel Het Landhuis en Stadshotel Ter Stege. Attracties die te bezoeken zijn met een assistentiehond (mits aangelijnd) zijn museum Het Palthehuis, Recreatiepark Het Hulsbeek en Stadstheater De Bond. Horeca waar assistentiehonden worden toegelaten (mits aangelijnd) zijn onder meer Klein Afrika, Brasserie Le Sourire, Zoete Kruimels, Markt 19, Tante Annie's, Ome Hans, Sirtaki, De Tijd en de McDonald's.

Tip je vrienden

facebook twitter