navigatie overslaan

Waar denk jij aan, als je aan Oldenzaal denkt?

Oldenzaal, de stad met de glimlach. Daar waar je altijd gastvrij ontvangen wordt. Een unieke plek om te bezoeken, vanwege de rijke geschiedenis, de levendige cultuur en een sterke gemeenschapszin.

Maar wat maakt Oldenzaal voor jou zo uniek? Kom jij voor de feestelijke evenementen, zoals de Boeskool is Lös, het carnaval of Twente Ballooning? Verdiep jij je liever in de cultuur en wil je alles weten over de Plechelmusbasiliek en Het Palthehuis? Of ga jij eropuit in de prachtige natuur, die Oldenzaal rijk is?

Het maakt niet uit voor welke 'Typisch Oldenzaal' activiteit je komt, want in Oldenzaal is iedereen welkom!

Waarom wordt Oldenzaal 'Boeskoolstad' genoemd?

Deze bijnaam kreeg Oldenzaal in vroegere tijden, omdat er in en rond Oldenzaal veel witte kool werd verbouwd. Boeskool is dus de Twentse benaming voor witte kool.

In carnavalstijd worden de naamborden in Oldenzaal vervangen en krijgt het de titel 'Boeskoolstad'. Dit inspireerde de Oldenzaalse kunstenaar Jan Kip, waarna hij een bronzen beeld ontwierp genaamd 'Het Boeskoolmenneke'. Een ondeugend manneke, die een witte kool voor zijn buik draagt.

Typisch Oldenzaalse evenementen

De typische Oldenzaalse gastvrijheid

De gastvrijheid in Oldenzaal wordt vaak geprezen door zowel inwoners als bezoekers. Het is een kenmerkende eigenschap en draagt bij aan de warme en vriendelijke sfeer van de stad.

De Oldenzaalse gastvrijheid kenmerkt zich op verschillende manieren, zoals de vriendelijkheid, de openheid en de culturele tradities.

De gastvrijheid van Oldenzaal staat bekend als een belangrijk onderdeel van het lokale karakter en draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de stad.