navigatie overslaan

Oldenzaal is de oudste stad van Twente en zelfs één van de oudste steden van Nederland. De stad kent dan ook een rijke geschiedenis. De eerste bewijzen van bewoning in de omgeving van Oldenzaal zijn terug te traceren tot ruim 4500 jaar voor Christus.

Terug in de tijd
Reis met ons mee door de tijd en ontdek de boeiende evolutie van Oldenzaal, vanaf haar oorsprong tot de bruisende stad die het vandaag is. Ontdek de archeologische vondsten en het prachtige erfgoed dat tot op de dag van vandaag gekoesterd wordt door de inwoners van onze stad.

Ervaar het zelf
Waan je in vroegere tijden door de historische stad Oldenzaal te bezoeken. Bekijk archeologische vondsten in onze musea en maak een stadswandeling door de oude binnenstad. Laat je leiden langs plekken die een bijzondere rol hebben gespeeld in de geschiedenis van onze stad en geniet van de imposante monumenten, ieder met hun eigen verhaal.

Wil je meer weten over Oldenzaal en haar rijke geschiedenis?
Klik hier voor meer informatie over de Oldenzaalse archeologie
Klik hier voor meer informatie over het erfgoed van Oldenzaal
Klik hier voor een tijdlijn over de geschiedenis van Oldenzaal

De Plechelmusbasiliek

Oldenzaal van grote hoogte beleven? Beklim dan de 61 meter hoge Plechelmustoren, die stamt uit 1150 na Christus, de trots van onze stad. In de volksmond wordt hij ook wel “De oale grieze” genoemd. Tijdens de beklimming vertelt een gids van Tourist Info Oldenzaal je alles over het carillon, het uurwerk en de geschiedenis, bouw en restauratie van de toren. De klim over de eeuwenoude trappen duurt circa 75 minuten en wordt beloond met een prachtig uitzicht over de binnenstad en de omgeving van Oldenzaal.

Activiteiten

in Oldenzaal

Boeskoolstad

Wist je dat Oldenzaal ook bekend staat als Boeskoolstad? De bijnaam ‘Boeskoolstad’ is afgeleid van het feit dat vroeger de plaatselijke bevolking veelvuldig witte kool(boeskool) verbouwde op het land en dit gewas aanbood op de markten in omliggende steden. Tijdens carnaval en andere evenementen in de binnenstad krijgt Oldenzaal dan ook de naam Boeskoolstad. Het illustreert hoe lokale tradities een belangrijke rol spelen in het vormgeven van de identiteit en het gevoel van gemeenschap van een stad. Ons ‘Boeskoolmenneke’ is inmiddels het symbool voor de stad Oldenzaal geworden.