Tips

Maak kennis met de Oldenzaalse Wieler Club!

Geschreven door

Isa

Leestijd 5 minuten 1424 x bekeken

Oldenzaal kent veel verenigingen en allemaal met hun eigen specialiteit. We gaan vandaag langs bij de Oldenzaalse Wieler Club (OWC). Een interview met de jeugdvoorzitter Ron en zijn zoon Kick. We zijn benieuwd naar het ontstaan van de vereniging en wat zij zoal doen. Lees gauw verder voor het hele interview.

Vertel eens iets over OWC, hoe is deze vereniging ontstaan?

Helaas kan ik je daar niet heel veel over vertellen, ik ben voorzitter van de jeugd en ben dit nu sinds vorig jaar. Ik weet overigens wel dat een hele oude vereniging is. Hoewel wielrennen heel populair is, is de aanwas vanuit de jeugd heel minimaal. Dat is een flinke en leuke uitdaging voor ons!

Vandaag hebben we bijvoorbeeld met een groep van 14 jongens en 1 dame gefietst. De jeugd is van 8 t/m 14 jaar en op dit moment hebben we 16 jeugdleden. Dit is wel erg weinig ook als je je bedenkt dat er 500 leden in totaal zijn bij de OWC. Daarnaast is OWC de enige jeugdvereniging in deze omtrek, en als er dan maar 16 jeugdleden zijn is dat erg weinig.

Wij zijn erg bang dat mensen vaak denken dat het een dure sport is, terwijl dit helemaal niet het geval is. We hebben bij de vereniging een hele loods vol met allemaal racefietsen die mensen een jaar lang gratis bij ons kunnen gebruiken, het hoeft dus zeker niet aan de prijs te liggen. We hopen dan ook niet dat dit de reden is dat mensen zich ervan weerhouden om te gaan wielrennen.

Veel mensen denken dat wielrennen geen teamsport is, maar niets is minder waar. Wielrennen is een hele leuke groepssport. Als we zoals vandaag met een hele groep gaan fietsen dan zie je gewoon wat voor team het samen is. De jongens van 14 jaar helpen de jongens van 8 jaar. Dat is prachtig om te zien dat ze zo verbonden zijn. Dat die jongens van 14 de jongens van 8 even een duwtje geven en steunen, dat zie je niet veel, dat is nog veel meer een teamsport. Uiteindelijk fiets je de wedstrijden natuurlijk zelf, maar dan nog staat het team je aan te moedigen en steunen ze je. Het is dus wel daadwerkelijk een teamsport.

Wat doen jullie zoal als vereniging?

We hebben verschillende activiteiten die we organiseren. We gaan ieder jaar op kamp met zijn allen, we proberen ieder jaar een clinic te houden van een profwielrenner, we hebben goede contacten met de jongens van DSM wielerploeg en we gaan karten met de jongens. Het is een hechte club en met deze activiteiten zorgen we dat de verbintenis binnen het team blijft. Afgelopen jaar met het kamp was het ook een groot feest.

Hoe ziet een week er uit voor de jeugd?

We maken veel kilometers, door zowel de bossen als het platteland. Op zaterdag hebben we vaak een tocht van ongeveer 1,5 uur a 2 uur. We vertrekken om 9:30 bij de baan en dan fietsen we rustig onder begeleiding door Twente. Waarbij we natuurlijk met iedereen rekening houden, ook met degenen die niet zo snel zijn.
Op maandag hebben we een techniek training op de baan. Dan moeten ze bijvoorbeeld pionnetjes pakken met 1 hand of slalommen. We zorgen ervoor dat ze op een spelende wijze techniek aanleren, de fiets onder controle houden, kort sturen en korte bochtjes maken. Het is eigenlijk wel heel leuk hoe dat gaat.

Op woensdag hebben ze krachttraining. Dan zijn er ongeveer 3 à 4 trainers en die zetten de training dan uit. Dit is een pittige training voor hen, maar de trainingen zijn voor elk niveau. De 14-jarigen kunnen natuurlijk iets sneller fietsen dan de 8-jarigen. Hier wordt zeker rekening mee gehouden.

Daarnaast hebben ze ook wedstrijden. Bij een wedstrijd ga je rondes fietsen op een baan, dit doe je tegen andere verenigingen uit heel Nederland. Zo doen ze mee aan Oostelijk Jeugd Competitie (OJC), dit is een laagdrempelige competitie vorm bij de verenigingen in de regio. Dan gaat het niet om de categorie waar je in zit, maar puur om het niveau. Maakt niet uit of je goed of slecht bent, je zit altijd in een ploeg wat even goed is als jij.
Daarnaast hebben ze ook KNWU wedstrijden, dit gaat wel echt om de categorieën. Je hebt categorie 2 t/m 7 en je fietst dan mee met de wielrenners uit jouw categorie. Dat is wel een stuk pittiger en harder, hierbij moeten ze echt wel flink aan de bak. Tijdens de wedstrijden doe je het misschien wel alleen, maar het team staat altijd achter je en moedigt je aan. Dat is mooi om te zien.

Wat staat er op dit moment nog op de agenda voor in de toekomst?

We hebben veel mooie plannen, maar er is nu natuurlijk niet veel mogelijk in verband met COVID-19. Wat we wel echt graag zouden willen is dat Oldenzalers op de maandag eens naar de baan zouden komen met hun kinderen, en dat ze eens komen kijken hoe wielrennen nou eigenlijk gaat. De kinderen kunnen ook altijd meedoen. Maar ook aan alle vaders, moeders, broers, zussen, ooms en tantes, iedereen kan meedoen. We hebben in Oldenzaal een prachtige baan waar iedereen gebruik van kan maken. Iedereen is van harte welkom bij onze vereniging!

Waarom moeten Oldenzalers zich juist bij jullie vereniging aansluiten?

Omdat het een sport is die je het hele jaar kan doen. Je kan altijd buiten trainen en je bent niet afhankelijk van de competitie. Het is een hele gezellig club waar je ook echt vriendschappen opbouwt. Het is een hele gemoedelijke club, geen gedonder en geklier en iedereen helpt elkaar.

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Nieuws & Tips

  Groeten uit Oldenzaal! Bucketlist met wél 15 things-to-do!

 2. Nieuws & Tips

  Groeten uit Oldenzaal! In Twente kunnen we aardig concurreren met de Big Ben, de Toren van Pisa …

 3. Nieuws & Tips

  Donderdag 11 augustus en 1 september Fietstocht: 'Proef en kijk bij de boer'!

 4. Nieuws & Tips

  Nieuwsbrief: Oldenzaal, jouw plek deze zomer!

Tip je vrienden

facebook twitter