Ondernemer in de spotlight

Maja en Toon, al bijna 40 jaar het gezicht van de VAKO kantoorboekhandel

Geschreven door

Isa

Leestijd 4 minuten 1377 x bekeken

Wanneer je via de parkeerplaats de Vijfhoek in wandelt weet je niet anders dan dat er een boekhandel zit. Al bijna 40 jaar zit dé kantoorboekhandel op deze welbekende plek in Oldenzaal. Menigeen loopt er naar binnen voor een tijdschrift of het laatste boek van bijv. Saskia Noort of voor de kantoorartikelen of de staatsloten. Vako De Kantoorboekhandel heeft ook een Post.nl balie. Daar kunnen ze helpen bij de RDW handelingen, aangetekende, pakketten. Alles rondom postzaken.

Wat is VAKO, wat doen jullie. En hoe komen jullie zo in Oldenzaal?
Bijna 40 jaar geleden is mijn man begonnen eerst onder de noemer van AKO en een aantal jaren in loondienst met als optie om het over te nemen. We hebben eerst 10 jaar als franchiseondernemers gewerkt en regelen nu alles zelf. We zeiden tegen elkaar ‘we kunnen zelf ook inkopen omdat we voldoende ervaring hebben opgedaan’. De detailhandel was voor mijn man niet vreemd.

Waarom Oldenzaal?
De AKO was op zoek naar iemand die de nieuwe vestiging in de Vijfhoek wilde beheren. Het was in het jaar dat de Vijfhoek gebouwd is. Veertig jaar geleden heeft mijn man gesolliciteerd en we hebben er geen dag spijt van gehad. Alleen de gerenommeerde Verhaag en Lotgerink bestonden en we hoopten op een monopolypositie. Natuurlijk met in ons achterhoofd dat er ook wel weer nieuwe kantoorboekhandels elders in Oldenzaal konden ontstaan. We weten allemaal hoe het verder in de loop der tijd gegaan in. Eigenlijk heeft er tot-nu-toe nog niemand zolang gezeten als ons.

Vaste klantenkring
Wenskaarten en tijdschriften worden sinds enige tijd ook verkocht via de supermarkten. Maar we hebben gelukkig veel trouwe vaste klanten. Tijdens corona zijn er veel bestellingen doorgebeld en besteld via de website. Deze werden opgehaald of bezorgd. Met als resultaat dat de vaste klantenkring vergroot is Mensen, Oldenzalers en andere klanten, kopen graag lokaal en gunnen het ons van harte. We zijn zelfstandig en niet aangesloten bij een keten. Alles wat er in onze winkel staat wordt door ons zelf ingekocht. Van pen tot boek, van een tijdschrift tot cadeau artikelen. Vaste klanten komen ’s morgens of in het weekend binnenlopen voor een krantje. Een van de geluksmomentjes van de dag.

We kopen heel selectief in en weten exact wat onze klant wenst. Twintig boeken van bijv. ‘Made by Amsterdam’ waarvan we bij voorbaat weten dat we die niet verkopen, bestellen we niet. We kopen doelgericht en klantgericht. We weten wat Oldenzalers willen en aantrekkelijk vinden.

Zijn er nieuwe dingen?
We hebben de winkel geheel verbouwd. De 1e week van februari 2021 hadden de sprinklers aan gestaan De gehele winkel stond blank, van voor tot achter, met 15 centimeter water op de vloer. We gingen dinsdags dicht en zijn dankzij familie en vrienden de week erop alweer open gegaan. We hebben een geheel nieuwe winkel gecreëerd. Met nieuw meubilair en een nieuwe vloer van steigerhout. Het resultaat is prachtig. Een heuse verbetering voor mensen die minder goed te been, mindervalide of rolstoelafhankelijk zijn. Rolstoelers rollen gewoonweg fijner binnen. Binnenkort komt er bij Vako een Geldmaat in de winkel. Hier kan gestort en geld opgenomen worden op een veilige plek in de winkel.

Oktober heropening De Vijfhoek
Dit jaar in oktober wordt het aangepaste winkelcentrum De Vijfhoek geopend. We hebben er lang op gewacht maar zijn erg blij met het resultaat. Er is een modern gezellig winkelcentrum ontstaan waar ook wij ook weer extra bezoekers door ontvangen. In deze gang is altijd veel doorlopend winkelend publiek. We hopen dat de leegstaande panden ook snel gevuld worden.

Wat vind je bijzonder in Oldenzaal?
Als je hier bent, voel je je thuis. Mensen accepteren je zoals je bent en wij accepteren de klanten zoals ze zijn. We ontvangen divers publiek en dat maakt het dagelijks spannend en leuk! Onze winkel is ook een mooi trefpunt voor bezoekers. In Oldenzaal kom je nog altijd veel bekenden tegen en de verbinding is groot.

Tot slot
Ons vaste team bestaat uit 4 personen, soms aangevuld door een stagiaire. Naar de klant toe straalt het vertrouwen uit, iets wat wij erg belangrijk vinden.

Samen hopen wij het nog jaren met plezier vol te houden in winkelcentrum de Vijfhoek!

Maja & Toon Veldhuis-Nijhof

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Nieuws & Tips

  Fietsverhuur. Heb je niet de mogelijkheid om je eigen fiets mee te nemen?

 2. Nieuws & Tips

  Rhododendronlaan in bloei, een waar spektakel!

 3. Ondernemer in de spotlight

  Delicatessenwinkel Yauno breidt uit naar Oldenzaal.

  Geschreven door Miranda
 4. Verhalen uit Oldenzaal

  De 5 mooiste wandelroutes in Oldenzaal om Twente te ontdekken

Tip je vrienden

facebook twitter