Het is eindelijk weer zover.
Heel veel mensen in Twente bakken knieperkes [ nieuwjaarsrolletjes ]
Ieder jaar rondom oudejaarsdag worden de knieperkesijzers weer uit de kast gehaald. Iedereen heeft zo z’n eigen recept.
Ons recept is als volgt:
half liter water
500 g bloem
200 g witte basterdsuiker
200 g kristalsuiker
200 g margarine
2 eieren
Zakje vanillesuiker
een snufje zout
Dit recept kun je aanvullen met anijs.
Eerst het suiker oplossen in het kokende water, flink laten afkoelen en de rest van de ingrediënten erdoor mixen. Vervolgens laat ik het altijd een nachtje staan en klop het door met een scheut rum of koffielikeur. Dan het knieperkesbakijzer uit de doos halen en bakken maar....
Rollen, rollen en toeters
Mijn kinderen weten niet beter. Of ze zin hebben of niet, er wordt gebakken. En wanneer we dan bezig zijn, zetten we de radio hard aan en wordt er flink meegezongen met All I want for Christmas, is you… De één bakt en de ander rolt. Daar waar dit eerst met een houten spatel werd gedaan, hebben we nu professionele zelf gefabriceerde stokjes, waarmee het oprollen van het baksel makkelijk gaat. Niet te strak en zo snel mogelijk weer van het stokje af. Ook worden er soms toeters (soort ijscowafels) gemaakt. Daar kan veel meer slagroom in natuurlijk. Een leuke en gezellige Twentse traditie die na enig sputteren altijd weer als super gezellig en smakelijk wordt ervaren.
Meer verhalen uit Oldenzaal
Nieuws & Tips
Nieuwe directeur-bestuurder Stichting Oldenzaal Promotie