Nieuws & Tips

Twentse Knieperkes; dunne, knapperige koekjes

Geschreven door

Miranda

Leestijd 1 minuten 114 x bekeken

Het is eindelijk weer zover. Heel veel mensen in Twente bakken knieperkes [ nieuwjaarskoekjes ] Ieder jaar rondom oudejaarsdag worden de knieperkesijzers weer uit de kast gehaald. Iedereen heeft zo z’n eigen recept.

Ons recept is als volgt:
500 g bloem
200 g witte basterdsuiker
200 g kristalsuiker
200 g margarine
2 eieren
Zakje vanillesuiker
een snufje zout
Dit recept kun je aanvullen met anijs.

Eerst het suiker oplossen in het kokende water, flink laten afkoelen en de rest van de ingrediënten erdoor mixen. Vervolgens laat ik het altijd een nachtje staan en klop het door met een scheut rum of koffielikeur. Dan het knieperkesbakijzer uit de doos halen en bakken maar....

Rollen, rollen en toeters
Mijn kinderen weten niet beter. Of ze zin hebben of niet, er wordt gebakken. En wanneer we dan bezig zijn, zetten we de radio hard aan en wordt er flink meegezongen met All I want for Christmas, is you… De één bakt en de ander rolt. Daar waar dit eerst met een houten spatel werd gedaan, hebben we nu professionele zelf gefabriceerde stokjes, waarmee het oprollen van het baksel makkelijk gaat. Niet te strak en zo snel mogelijk weer van het stokje af. Ook worden er soms toeters (soort ijscowafels) gemaakt. Daar kan veel meer slagroom in natuurlijk. Een leuke en gezellige Twentse traditie die na enig sputteren altijd weer als super gezellig en smakelijk wordt ervaren.

Meer verhalen uit Oldenzaal

  1. Nieuws & Tips

    Eindtrekking winterwinactie: GEFELICITEERD winnaars! Inmiddels is de hoofdprijs door Irma …

  2. Verhalen uit Oldenzaal

    Minibieb in Oldenzaal. Je hebt er de afgelopen tijd vast-en-zeker al wel vaker over gelezen....

  3. Tips

    Hier haal je de lekkerste Borrelboxen (to go)!

    Geschreven door Isa
  4. Vrijwilliger in de spotlight

    De goedlachse Marga is altijd in voor een praatje. Een echt gezelligheidsmens.

Tip je vrienden

facebook twitter