Doe-tips

Ontdek, samen met Jan, de mooiste plekjes in het centrum van Oldenzaal

Leestijd 3 minuten 1119 x bekeken

Jan Schwering is een wandelend geschiedenisboek. Dat wisten wij natuurlijk allang! Deze week staat er een leuk stuk in de Glimlach.

Loop je mee met de stadswandeling?
Meer info hier.

De wandeling start bij de Plechelmus, waar hij uitleg geeft over de vele kruisjes die het plein rijk is. 850 na Chr., tijdens het Frankische rijk van Karel de Grote, werden de inwoners van de stad op het plein rond de kerk begraven. Dat waren er gemiddeld 30 per jaar.

Pas in 1806 bepaalde Napoleon dat de inwoners op een kerkhof buiten de stad begraven moesten worden. Dat betekent dat er zo'n 30.000 mensen op het plein begraven zijn. 'Die mensen liggen er nog steeds', zegt Jan. Ter herinnering hieraan werden in de bestrating 30.000 klinkers voorzien van een kruis.****

Ook over de kerk kan hij tot in detail vertellen. Zo zijn er twee zonnewijzers en een kogel te vinden en blijken de muren niet overal even dik omdat er later stukken aangebouwd zijn.

'Je kunt de wandeling ook doen aan de hand van de zwarte wegwijzerborden', laat Jan weten. 'Dan begin je de route bij de oude pomp. En als je er uitleg bij wilt hebben, kun je via de webshop van Tourist Info een mooi boekje kopen met een kaart, foto's van vroeger en verhalen'. Klik hier voor onze webshop.

Deel 2
Jan vertelt bijvoorbeeld dat het oude stadhuis eerst twee verdiepingen hoger was. Door slecht onderhoud (dat vonden ze in die tijd niet belangrijk) waaide het bovenste deel er tijdens een storm af, waardoor ze er in de lengte maar een stuk aangebouwd hebben om de ruimte te vergroten.

Ook is het stadswapen van Oldenzaal op dit gebouw te vinden. En het is maar de vraag of we er ooit met zekerheid achter gaan komen wie de persoon links op het wapen is. Het kan Sint Maarten zijn of is het toch Sint Plechelmus? Het hangt helemaal af van de stand van de staf. Alleen staat de heilige op verschillende historische afbeeldingen soms met de staf naar binnen en de andere keer weer met de staf naar buiten.

Ook de marktsteen op de Groote Markt lag ook niet altijd op deze plek. Tussen 1860 en 1992 lag deze ergens anders, omdat hij onder meer het verkeer zou belemmeren. In de jaren zestig hebben de Oelewappers de 7820 kilo zware steen zelfs een keer gestolen als carnavalsgrap, door hem voor de deur van café de Kei in de Lyceumstraat te leggen. Op de Groote Markt weet Jan van alles te vertellen over de oude gebouwen. Het hele rijtje naast Markant is in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 juli in 1901 verloren gegaan bij een grote brand.

Daarom is de bebouwing aan deze kant van de Markt veel moderner dan aan de overzijde. Hoewel ook daar de gevels er niet meer precies uitzien zoals vroeger. Gelukkig zijn veel oude details, zoals de middeleeuwse sluitsteen boven de deur van Ter Stege, bewaard gebleven en herbruikt.

Bron: 'De glimlach van Oldenzaal', verhaal geschreven door Wendy Eerland.

Meer verhalen uit Oldenzaal

  1. Nieuws & Tips

    Winnaars Winter Win Actie Week 1

    Geschreven door Wieke
  2. Typisch Oldenzaal

    Het Hulsbeek in Oldenzaal: unieke parkachtige omgeving

    Geschreven door Marieke
  3. Nieuws & Tips

    Sharon Wessels per 1 december de nieuwe Centrummanager in Oldenzaal

    Geschreven door Marieke
  4. Nieuws & Tips

    Agenda december 2023

    Geschreven door Wieke

Tip je vrienden

facebook twitter