Ondernemer in de spotlight

Producten met een verhaal: wijnen met sprekende etiketten, oud Hollands snoep en meer.

Leestijd 3 minuten 2625 x bekeken

Ook nieuwsgierig naar deze nieuwe delicatessenshop? En ben je ook benieuwd waarom de naam Philly’s gekozen is? Koos Scheper uit Overdinkel is de eigenaar, naast verkoper ook nog verhalenverteller.

Hoezo Philly’s delicatessen?

Mijn kleinzoon van 4 heet Phil. Koos delicatessen klinkt niet zo mooi. De naam Philly’s klinkt Engels, bourgondisch, dus de keuze was snel gemaakt.

‘Inmiddels zit Philly’s delicatessen een half jaar in Oldenzaal. Niet alleen als Pop-up store maar het is wel de bedoeling om langere tijd de Oldenzalers kennis te laten maken met mijn producten', vertelt Koos. 'Bij delicatessen denk je ook snel aan andere producten maar wij verkopen BBQ sausen, geschenken, wijnsoorten en over de vijftig soorten oud Hollands snoep. Geen verse producten maar langer houdbare producten.'

Waarvoor komen de mensen naar deze shop?

Cadeaupakketjes met bijvoorbeeld bier en nootjes. Oldenzalers zijn zoetekauwers en komen voor het oud Hollands snoep. Ik ben gestart met 18 soorten snoep en nu hebben we zelfs 54 soorten snoep. Mijn favoriete snoepje is de griot, een zacht gesuikerd snoepje, zo groot als een kleine doppelsteen en vierkant is en een bruine kleur heeft. Als klein kind woonden we naast een drogist. Hij had een pot met snoep op de toonbank staan. Zo zat ik op een zaterdagmorgen op het stoepje en een man, hij zal me destijds wel een leuk jongetje hebben gevonden, gaf me zomaar een rolletje griotten. Een weekje later zat ik weer, en dit ging jarenlang zo door.

Veel mensen komen binnen en hebben bepaalde herinneringen aan snoep. Ze zien de schuimblokken staan en die pakken een zakje met schuimblokken en associëren een schuimblok met het ‘naar het zwembad gaan met je vriendinnen’. Snoep praat voor zichzelf, vaak heb je er zelf een verhaal bij.

Hoezo Oldenzaal?

Mijn hele leven heb ik al in de levensmiddelen gewerkt, met vakantiewerk bij de plaatselijk supermarkt en groenteboer. En heb ik gewerkt bij een tuincentrum waar ik verantwoordelijk was voor de tuinmeubelen en de BBQ’s. En daar is ook mijn liefde voor barbecueën ontstaan. Daarom ook de verkoop van BBQ’s en accessoires. En daarom de verkoop van sausen en kruidenrubs. Deze laatste zijn kant en klare mixen, maar ik kan ook rubs samenstellen met wel twintig basiskruiden.

Huttenkloasbier en ‘sprekende’ wijn

In de zomer heb ik veel Huttenkloas bier verkocht. Graag vertel ik de mensen, de toeristen over Klaas Annink, de meest beruchte struikrover uit Twente. En wie wil krijgt een A4’tje met informatie mee. Op het moment verkoop ik veel de Australische wijn. Je kunt daar een app bij downloaden. In de 18de en de 19de eeuw werden de Engelse misdadigers die 19 ‘crimes’ (misdaden) hadden gepleegd op een boot naar Australië gestuurd. Dit land was in die tijd een strafkolonie. Die mensen hebben Australië groot gemaakt. Veelal werden de overtredingen gemaakt vanwege pure armoede. Een Australische wijnboer heeft deze mensen geëerd met een aantal wijnen. De wijnen zijn vrij toegankelijk en smakelijk, bijv. een Chardonnay, Alleen is hierbij een etiket gemaakt waar je via de app het verhaal kunt laten vertellen door de man of vrouw op het etiket. Dit is het momenteel het meest verkochte cadeauartikel. Meer info hierover is te vinden op: https://gbl.19crimes.com/

Oma’s soep

De soep is van de kleinste soepfabriek en is biologische soep, de bouillon wordt nog op ouderwetse manier gemaakt. De bouillon staat vier dagen lang te pruttelen. Net zoals grootmoeder vroeger deed. Dat is uniek. Deze soep heeft ook de kringeltjes net als oma’s soep van toen.

Koos is naast verkoper ook een eindeloze verhalenverteller. Loop gewoonweg eens binnen en laat je verrassen door de diversiteit aan producten.

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Verhalen uit Oldenzaal

  Oldenzaalse huiskamers als podium voor talent

 2. Verhalen uit Oldenzaal

  Agenda oktober 2023: kermis, twentse week, workshops en meer.....

  Geschreven door Wieke
 3. Verhalen uit Oldenzaal

  Agenda oktober 2023: kermis, herfst, halve marathon en meer

  Geschreven door Wieke
 4. Ondernemer in de spotlight

  Experience Beauty: De nieuwe aanwinst voor winkelcentrum De Vijfhoek!

  Geschreven door Marieke

Tip je vrienden

facebook twitter