Op eigen wijze

Twentse paastradities: zo vieren Tukkers pasen in de dorpen.

Leestijd 2 minuten 5801 x bekeken

Twente staat bekend om zijn verschillende traditionele tradities, zo ook met Pasen. Elke plaats heeft zijn eigen gebruiken. Bekijk de imposante paasvuren in diverse dorpen. Of bewonder de traditie Vlöggeln. De Poaskearls lopen hand in hand in een lange sliert door Ootmarsum. In Denekamp doen ze het nog weer anders, namelijk paasstaak slepen bij Landgoed Singraven.

In vuur en vlam

Als jong kind kijk je aan de hand van je ouders naar imposante, metershoge vuur. Als puber staar je met je geliefde (of een flesje Grolsch) in de vlammen. Nog weer later sta je er met je eigen kinderen. Een paasvuur hoort er, net als een ei, bij op Eerste Paasdag. Waar de Twentse traditie vandaan komt? Van de Germanen die hier lang geleden woonden. Het vuur was een offer en stond voor vruchtbaarheid en een nieuw begin.

Wist je dat het grootste paasvuur van Nederland in Overijssel wordt gebouwd?

Heb je niet eerder een paasvuur gezien? Onderschat het niet. Het buurtschap Espelo bij Holten doet elk jaar flink zijn best om het hout zo hoog mogelijk op te stapelen. In 2012 bereikten ze de recordhoogte en daarmee een vermelding in het Guinness Book of Records van maar liefst 45,98 meter.

Vlöggeln

In Ootmarsum wordt er al tweehonderd jaar lang op eerste en tweede paasdag gevlöggeld. Inwoners en andere aanwezigen lopen in een sliert, al zingend, dwars door huizen en cafés, door het stadje richting het marktplein. Voorop lopen de Poaskearls: acht vrijgezelle mannen van rond de twintig in een beige regenjas met hoed. Zie het als een soort initiatieritueel: de Poaskearls nemen symbolisch afscheid van hun jeugd en treden toe tot de wereld der mannen. Het begint om 17.00 uur en duurt ongeveer een uur. Bij het eindpunt worden kinderen uit het publiek onder hoera geroep driemaal opgetild: het teken dat het voor de Poaskearls tijd is om een eigen gezin te stichten.

Vlöggeln in Ootmarsum
Vlöggeln in Ootmarsum

Paasstaak

In Denekamp gaat het nog weer anders. Daar vertrekt om 13.00 uur een groep richting het nabijgelegen Landgoed Singraven om de kasteelheer te vragen om een paasstaak - een lange, rechte boomstam. Nadat de boom is omgehakt en ontdaan van zijn takken wordt hij naar de kerk gesleept. Daar volgt een Paaslof (korte dienst). Vervolgens trekt de stoet van vaak wel honderden mensen naar de paasweide waar de boom op traditionele wijze wordt verkocht. Het sluitstuk van het spektakel is het aansteken van het vuur om 20.00 uur.

Meer verhalen uit Oldenzaal

  1. Nieuws & Tips

    Agenda april 2024

    Geschreven door Wieke
  2. Typisch Oldenzaal

    De Groote Markt: het gezelligste horecaplein van Oldenzaal!

    Geschreven door Susanne
  3. Typisch Oldenzaal

    Proef de Twentse gastvrijheid op de Oldenzaalse warenmarkt!

    Geschreven door Marieke
  4. Nieuws & Tips

    Vintage is hot!

    Geschreven door Susanne

Tip je vrienden

facebook twitter