Op eigen wijze

Dauwtrappen in Twente: zo stappen Tukkers in alle vroegte op de fiets.

Geschreven door

Bertine & Vincent

Leestijd 2 minuten 3911 x bekeken

Voor dag en dauw je bed uit. In Twente is d at nog heel gewoon. Nou ja... in iedergeval eenmaal per jaar met Hemelvaart. Op die donderdag in mei gaan we namelijk dauwtrappen: dat betekent in alle vroegte je bed uit om het buitengebied in te trekken.

Erbij zijn als de zon opkomt. De jonge natuur live zien ontwaken. Hop hop, uit de veren dus - gisteren leek het nog zo'n goed idee. Eten en drinken mee voor onderweg en op naar het verzamelpunt. Want dauwtrappen doe je nooit alleen.

Onze voorouders waren ervan overtuigd dat de dauw zuiverend zou werken en zo van hun kwalen verlost zouden worden.

Blote voeten in het gras

Vind je dat gestoord? Onze voorouders deden nog veel gekker. Die stonden midden in de nacht op en trokken te voet naar de met dauw bedekte velden. Daar gingen de schoenen uit en dansten ze - met hun blote voeten in het gras - tot de zon opkwam. Ze waren ervan overtuigd dat de dauw zuiverend zou werken en zo van hun kwalen verlost zouden worden. Dat klinkt als een oud heidens meifeest. En dat was het ook. De Germanen vierden namelijk ver voor de Christenen al een soort vruchtbaarheidsfeest in mei. Pas later werd het overgenomen en ‘Hemelvaart’ genoemd.

Eerlijk is eerlijk: in deze tijd zou het voorchristelijke ‘met je blote voeten dansen in het nog bedauwde gras’ zo wéér een populaire spirituele beleving kunnen worden. Het duurt vast niet lang voordat iemand op het idee komt…

Weetje

Het ‘iets te drinken meenemen voor onderweg’ moet je overigens niet onderschatten. In plaats van ‘een drankje mee voor onderweg’ gaan er tegenwoordig hele kratten Grolsch mee op de bagagedrager van jongeren. Daar kun je wat van vinden. Maar zoals de dichter Willem Kloos (1859 – 1938) ooit zei: ‘De natuur is mooi maar je moet er wel wat te drinken bij hebben’.

Deel dit artikel met vrienden

Bertine & Vincent

De tukkers Bertine Kleinjan en Vincent Croce werkten samen tijdens de bijzondere fotoreeks "Op eigen wijze". Fotograaf Vincent bracht 10 typische Twentse tradities in beeld. Wat is het verhaal achter deze bijzondere gebruiken? Schrijfster Bertine dook in de historie en neemt je mee in het verhaal aan de hand van verrassende feiten.

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Nieuws & Tips

  Nieuwsbrief juni 2023

  Geschreven door Marieke
 2. Nieuws & Tips

  Agenda juni 2023: De zomer lacht naar jou!

 3. Nieuws & Tips

  5 tips voor een zonnig en ontspannen Pinksterweekend in Oldenzaal

  Geschreven door Marieke
 4. Nieuws & Tips

  De 5 leukste en gezelligste koffie adresjes in Oldenzaal!

  Geschreven door Wieke

Tip je vrienden

facebook twitter