Op eigen wijze

Dauwtrappen in Twente: zo stappen Tukkers in alle vroegte op de fiets.

Leestijd 2 minuten 5189 x bekeken

Voor dag en dauw je bed uit. In Twente is d at nog heel gewoon. Nou ja... in iedergeval eenmaal per jaar met Hemelvaart. Op die donderdag in mei gaan we namelijk dauwtrappen: dat betekent in alle vroegte je bed uit om het buitengebied in te trekken.

Erbij zijn als de zon opkomt. De jonge natuur live zien ontwaken. Hop hop, uit de veren dus - gisteren leek het nog zo'n goed idee. Eten en drinken mee voor onderweg en op naar het verzamelpunt. Want dauwtrappen doe je nooit alleen.

Onze voorouders waren ervan overtuigd dat de dauw zuiverend zou werken en zo van hun kwalen verlost zouden worden.

Blote voeten in het gras

Vind je dat gestoord? Onze voorouders deden nog veel gekker. Die stonden midden in de nacht op en trokken te voet naar de met dauw bedekte velden. Daar gingen de schoenen uit en dansten ze - met hun blote voeten in het gras - tot de zon opkwam. Ze waren ervan overtuigd dat de dauw zuiverend zou werken en zo van hun kwalen verlost zouden worden. Dat klinkt als een oud heidens meifeest. En dat was het ook. De Germanen vierden namelijk ver voor de Christenen al een soort vruchtbaarheidsfeest in mei. Pas later werd het overgenomen en ‘Hemelvaart’ genoemd.

Eerlijk is eerlijk: in deze tijd zou het voorchristelijke ‘met je blote voeten dansen in het nog bedauwde gras’ zo wéér een populaire spirituele beleving kunnen worden. Het duurt vast niet lang voordat iemand op het idee komt…

Weetje

Het ‘iets te drinken meenemen voor onderweg’ moet je overigens niet onderschatten. In plaats van ‘een drankje mee voor onderweg’ gaan er tegenwoordig hele kratten Grolsch mee op de bagagedrager van jongeren. Daar kun je wat van vinden. Maar zoals de dichter Willem Kloos (1859 – 1938) ooit zei: ‘De natuur is mooi maar je moet er wel wat te drinken bij hebben’.

Meer verhalen uit Oldenzaal

  1. Nieuws & Tips

    Winnaars Winter Win Actie Week 1

    Geschreven door Wieke
  2. test

  3. Typisch Oldenzaal

    Het Hulsbeek in Oldenzaal: unieke parkachtige omgeving

    Geschreven door Marieke
  4. Nieuws & Tips

    Sharon Wessels per 1 december de nieuwe Centrummanager in Oldenzaal

    Geschreven door Marieke

Tip je vrienden

facebook twitter