Nieuws & Tips

Fietsen [ 30 km ] langs buitenplaatsen. Eeuwenlang was 'Textiel' belangrijk in Oldenzaal.

Geschreven door

Miranda

Leestijd 3 minuten 911 x bekeken

Eeuwenlang was 'Textiel' belangrijk in de Twentse steden en op het platteland. En er is nog heel veel zichtbaar. De speurtocht naar sporen uit het textielverleden leverde veel op: oude foto's, ansichtkaarten, films, documenten en leuke verhalen.

RouTextiel

Van Binnenstad naar Buitenplaats
Een mooie fietstocht langs de buitenplaatsen van de Oost-Twentse stuwwal.

Fietsroute: 30 km
€ 3,50 per boekje

Direct het fietsboekje bestellen? Klik hier.

Meer lezen?

Deel 1

[Een carillon voor de Plechelmustoren]
Op 18 oktober 1928 was het echtpaar Philippus Johannes Gelderman - Everdina Hendrika Benamina Bartelink 12,5 jaar getrouwd. Om die reden kreeg de stad van het protestante paar een mooi cadeau: een carillon voor de Plechelmustoren. Het carillon werd in 1930 geplaatst. Toon en Karel Borghuis speelden als beiaardier op het carillon van Gelderman.

Deel 2

Haerstraat
Een hoofdweg in een paradijselijk landschap. De Haerstraat is de hoofdweg van een aantal buitenplaatsen zoals Eik en Dal, De Haer, Landreben-Allee, Het Kalheupink en Scholtenhaer. De Haerstraat werd vroeger de Zwarteweg genoemd, omdat er een zwarte grindlaag lag. Vooral de rijke textielfabrikanten uit Oldenzaal kochten hier tussen 1860 en 1930 grond om buitenplaatsen aan te leggen.

Deel 3

Villa Helianthos aan de Haerstraat is gebouwd in opdracht van Scato Molkenboer. Hij hield zich graag op de hoogte van de ontwikkelingen op textielgebied door het lezen van vakliteratuur. De mooie en rustieke villa bood hem daarvoor alle gelegenheid.
Wil je meer weten over Villa Helianthos? Klik hier!

Deel 4

Landgoed de Haer - Villa De Haer
Villa de Haer is een blokvormig gebouw met eclectische vormen: hierbij gaan verschillende bouwkundige stijlen samen. De villa is in 1881 gebouwd door architect Jacobus Moll voor Christiaan Maurits Gelderman. In 1927 volgde een verbouwing, waarschijnlijk naar een ontwerp van architect Andries de Maaker. Het park is in 1920-1921 opnieuw aangelegd door landschapsarchitect Pieter Hermannus Wattez. De vijver heeft de vorm van een steek ( De Napoleonshoed ). Bij Villa De Haer staat een mammoetbom uit 1880 van 32,80 hoog! Het landgoed is een geliefde fotoplek. Het koetshuis ( Haerstraat 110) is in dezelfde tijd als de villa gebouwd.
Wil je meer weten over Villa De Haer? Klik hier.

Deel 5

Landgoed Kalheupink - Het Kalheupinkpark
Van 'kale hoogte' naar een wonderschoon park.

In Twente kozen bewoners vroeger vaak de naam van het erf waarop ze woonden. Het erf op deze plek werd Kalheupink genoemd, dat waarschijnlijk 'kale hoogte' betekent. Hermannus Phillipus Gelderman liet Het Kalheupinkpark in 1869 ontworpen door Dirk Wattez in Engelse landschapsstijl. Pieter Wattez, de zoon van Dirk, gaf het park in 1895 een wat meer open karakter. In opdracht van Herman Johan Hendrik Gelderman werd het park in 1913 door Leonard Springer uitgebreid met een rozentuin. Bij het park horen het koetshuis en de koetsierswoning en de chauffeurswoning aan de Haerstraat 120.
Wil je meer weten over het Landgoed Kalheupink? Klik hier. ↵

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Verhalen uit Oldenzaal

  Halve Marathon Oldenzaal. Prachtig hardloopweer!

 2. Verhalen uit Oldenzaal

  Maak kennis met stagiaire Lisa [bijna 18 jaar] uit Deurningen

 3. Nieuws & Tips

  Nieuwsbrief oktober: Twentse Kunst in Oldenzaal

 4. Verhalen uit Oldenzaal

  Kermis Oldenzaal 2022

Tip je vrienden

facebook twitter