Verhalen uit Oldenzaal

Jorien Wekkinck staat vermeld in de Rolle der Borgerie in Oldenzaal

Leestijd 2 minuten 761 x bekeken

Geboren en getogen in Oldenzaal, geboren in 1612. Jorien staat vermeld in de Rolle der Borgerie in Oldenzaal. (de monsterrol van 1639) Dit officiële document ligt in het stadsarchief. Hierin word duidelijk dat Jorien onderdeel was van het “Oldenzaalse burgerleger of stadsmilitie”. Oldenzaalse burgers die met wapens hun stad verdedigden.

24 rotten

Oldenzaal was opgedeeld in 24 rotten (legeronderdelen) en ze werden ingedeeld op de plek in de stad waar ze woonden. Elk huis in Oldenzaal diende minimaal 1 persoon te leveren aan de militie. Er zijn dus ook vrouwennamen te vinden op de rol, of zij ook werkelijk hebben mee verdedigd is de vraag.

Wapens

Wapens zijn er niet veel, in totaal 20 keer een roer(musket). Deze worden toebedeeld aan de rotmeesters die de leiding geven aan hun rot. 4 van de Rotmeesters moeten het doen met een piek!

Roer

Jorien is Rotmeester en heeft een Roer+. De Roer is een zwaar wapen dat alleen gebruikt kon worden door het op een statief te plaatsen. Het zal een fikse knal hebben gegeven nadat het met kruid geladen was en de kogels afschoot. De pieken waren enkel verdedigingswapens. Lange stokken van 4.5 a 5 meter lang om ruiters te kunnen uitschakelen. Ook dekte ze hun medestrijders tijdens het laden van de wapens. Dit duurde nogal even. Elk rot verdedigde zo’n 80 meter van de stadsmuur en stonden bovenop de muur.

Stadspoort

Jorien woonde dicht tegen de stadspoort, tegen de stadsmuur wat we nu de Poortstraat noemen. Het kleine huisje waar Jorien woonde was altijd vochtig doordat de gracht tegen de stadsmuur aanstond. Vlakbij waren de Spanjaarden gelegerd in de Citadel evenals hun paarden. De rest van de Spanjaarden werden ingekwartierd bij de Oldenzaalse bewoners.

Nazaten

Jorien heeft nazaten gekregen en 1 van zijn achterkleinkinderen woont nu nog steeds in Oldenzaal, aan de Poortstraat. Ben Wekking heeft meer dan 37 jaar gediend in het Nederlandse leger over de hele wereld. Sinds zijn pensioen is hij stadsgids in Oldenzaal en bijzonder geïnteresseerd in de 80-jarige oorlog in Oldenzaal.

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Nieuws & Tips

  De leukste picknickplekken in Oldenzaal

  Geschreven door Wieke
 2. Nieuws & Tips

  Nieuwsbrief juni 2023

  Geschreven door Marieke
 3. Nieuws & Tips

  Agenda juni 2023: De zomer lacht naar jou!

  Geschreven door Wieke
 4. Nieuws & Tips

  5 tips voor een zonnig en ontspannen Pinksterweekend in Oldenzaal

  Geschreven door Marieke

Tip je vrienden

facebook twitter