Typisch Oldenzaal

Ambrosius Spinola. Historici noemen Ambrosius Spinola een van de beste legerleiders in Spaanse dienst.

Leestijd 3 minuten 656 x bekeken

Bevelhebber van het Spaanse leger in de Lage Landen.

Vertrokken uit Italië

Eén van zijn voorvaderen zou op een kruistocht in het heilige land een doorn uit de 'kroon' van Jezus Christus hebben bemachtigd en zich daarna naar het relikwie hebben genoemd. Spinola geboren in Genua komt uit een familie van rijke bankiers die de Spaanse koning kapitaal leende. Een rijke, machtige familie! Hij was de gedroomde opvolger maar stond niet bekend als gemakkelijk persoon. Hij jaagde veel mensen tegen zich in het harnas. Hij maakte ruzie met de adel, en ook zijn eigen familie. Nadat hij een rechtszaak om de graaf van Tursi te pesten verloor leed hij zulk gezichtsverlies dat hij uit Italie vertrok. Samen met zijn broer zette Ambrosius zich in bij de meer dan twee jaar durende verovering van Oostende waarbij tussen de 70.000 en 150.000 doden vielen.

Verovering van Twente

Hij trok verder het land in en legde om elke belangrijke stad een zwaar beleg. Hij leidde een meedogenloze strijd. Hard, het maakte hem niet uit hoeveel leed er moest zijn, hoeveel doden er moesten vallen. Zelfs de Spaanse koning vond zijn aanpak te hard en was het niet eens met de wijze waarop hij zijn overwinningen behaalde. Keer op keer slaagde hij er in om Maurits af te troeven. Groenlo, Goor, Oldenzaal. Oldenzaal was de enige zeer goed verdedigbare vesting in Twente. Wie de stad bezat, had ook de controle over de streek. Zo veroverde hij heel Twente.

Financiële ondergang

In 1606 keerde hij terug naar Spanje. Hij werd met zeer veel eer ontvangen en kreeg een zeer geheime missie om de regering van Vlaanderen veilig te stellen in het geval van de dood van de Aartshertog of zijn vrouw. Hij had hiervoor niet voldoende soldaten en was genoodzaakt zijn hele fortuin als zekerheid voor oorlogskosten te verpanden zodat de bankiers geld zouden voorschieten aan de Spaanse regering. Hij werd nooit terug betaald en dat resulteerde in zijn financiële ondergang. De Spaanse regering had nu een goede reden om hem weg te houden uit Spanje. In de strijd ging het hem nog wel goed af, hij bleef het bevel in de Lage landen houden.

Het einde van Spinola

Hij leidde de vredesbesprekingen met de Staten-Generaal. Een belangrijke eis van Spinola, leider van de Spaanse partij bij de vredesonderhandelingen met de Staten-Generaal, was dat Twente, Lingen en de Achterhoek Spaans zouden blijven, net als het zuidelijk deel van de Lage Landen, het huidige België. Tijdens het Twaalfjarig Bestand streed hij in Duitsland in de zogeheten Dertigjarige Oorlog. De inname van Breda was het hoogtepunt van zijn carrière. Maar in 1627 verloor hij Groenlo en Oldenzaal. Spinola ging in 1628 terug naar Spanje, vastbesloten pas terug te keren naar de Nederlanden als hij van voldoende middelen verzekerd was. Dat is nooit gelukt. In 1629 werd hij naar Italië gestuurd. Bij de belegering van Casale in 1630 stierf hij, ziek en berooid.

Meer verhalen uit Oldenzaal

  1. Nieuws & Tips

    Nieuwe directeur-bestuurder Stichting Oldenzaal Promotie

    Geschreven door Marieke
  2. Nieuws & Tips

    Peiling: het Verhaal van Oldenzaal

    Geschreven door Marieke
  3. Nieuws & Tips

    Top 6 : De leukste paasactiviteiten

    Geschreven door Wieke
  4. Typisch Oldenzaal

    Wat is cultuur in Oldenzaal?

    Geschreven door Marieke

Tip je vrienden

facebook twitter