Nieuws & Tips

Wat is cultuur in Oldenzaal? Cultuur is voor iedereen, jong en oud.

Leestijd 3 minuten 473 x bekeken

Dat blijkt uit het gesprek met de 46-jarige Oldenzaalse wethouder Murat Yildirim en met jongere Lotte Blauwbroek, 20 jaar. Ook blijkt dat er genoeg cultuur aanwezig is in Oldenzaal, en voor ieder wat wils.

Het Cultuur Magazine laat zien dat cultuur overal is. Ook onze mooie stad Oldenzaal staat bol van cultuur. Wat speelt en leeft er in Oldenzaal? Wat is de cultuur van Oldenzaal? We mogen trots zijn op deze mooie stad waar volgens iedereen, op een eigen manier, cultuur is.
De Oldenzaalse wethouder Murat Yildirim werd hierover geïnterviewd door de jongere Lotte Blauwbroek.

Breed en interessant

Murat vertelt: “Bij cultuur denk je vaak aan kunst en cultuur. Eigenlijk is cultuur een breder begrip. Iedereen is een stukje cultuur en brengt dit met zich mee. Dat merk je aan geloof, houding en gedrag.” Lotte stemt hiermee in: “Als ik in mijn omgeving kijk, heeft iedereen een ander beeld van cultuur. Er zijn ook mensen die aangeven niks met cultuur te hebben. Dan ga ik met ze in gesprek en blijkt dat ze toch wel wat hebben met cultuur.

Iedereen is een stukje cultuur en brengt dit met zich mee. Dat merk je aan geloof, houding en gedrag.

Lotte is actief bij Het Palthe Huis, om de escape room daar te draaien. Ook helpt ze bij Talent in Huis en Paltival. Ze merkt dat het moeilijk is om leeftijdsgenoten te interesseren voor cultuur. “Ze zijn lastig mee te krijgen. Ik heb Younglands georganiseerd, allerlei speciale workshops voor jongeren. Uiteindelijk weinig aanmeldingen. Zonde, want er zat bijvoorbeeld een workshop vuurspuwen bij. Heel interessant.” Ook bij de gemeente richten ze veel pijlen op cultuur. Murat vertelt: “Er zijn veel cultuurprogramma’s in ons beleid. We stimuleren initiatieven vanuit de gemeente. Tuurlijk ben je financieel afhankelijk, maar ook daarin zit een mooi stukje Oldenzaalse cultuur. We zoeken in Oldenzaal altijd naar middelen om iets mogelijk te maken.”

Oldenzaalse cultuur

Op de vraag ‘wat vind jij mooie cultuur in Oldenzaal’ werden twee leuke antwoorden gegeven. Murat begint: “Geen plek, maar de algemene cultuur in Oldenzaal. Namelijk onze ontzettend vriendelijke mensen. Dat is het karakter van de stad en daarom heten we ook de Glimlach van Twente. Dat vind ik de cultuur van Oldenzaal.” Lotte slaat een andere weg in: “Ik vind het mooi om te zien hoeveel jongeren vanuit verschillende culturen samenkomen hier. Het voegt altijd samen, heel mooi.” Murat bevestigt dit vanuit eigen ervaring: “Hele goede samenwerking, mensen zoeken elkaar snel op en helpen elkaar.”

Jouw plek in Oldenzaal

Lotte heeft een culturele plek die bij haar stip op één staat: Stadstheater De Bond. Met een glimlach vertelt ze: “Ik kom daar al sinds ik kind ben samen met mijn ouders. Mijn broer heeft er gewerkt en mijn vader is vrijwilliger. Echt ons familieplekje. Ik kom er nog steeds met heel veel plezier.” Voor Murat is de Herdenkingstuin favoriet. “Je zit echt in hartje Oldenzaal, maar als je daar bent, voelt dat niet zo. Dat is prachtig. Een hartstikke mooie plek om terug te trekken, zonder er een politieke of religieuze betekenis aan te hangen. Het is neutraal. Iedereen kan daar iets herdenken of zingeving vinden.” Ook noemt hij nog de cultuurhistorische monumenten als een stuk trots van de stad. Murat: “Houd die vast en koester ze.”

We sluiten het gesprek af met een wens van Murat: “Er gebeuren zoveel mooie dingen in Oldenzaal. Steeds meer samenwerkingen op cultureel vlak. Dat stimuleren we en zouden we nog meer willen zien. Zodat het makkelijker en toegankelijker wordt om cultureel bezig te gaan.”

Klik hier voor het gehele Cultuurmagazine.

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Verhalen uit Oldenzaal

  Oldenzaalse huiskamers als podium voor talent

 2. Verhalen uit Oldenzaal

  Agenda oktober 2023: kermis, twentse week, workshops en meer.....

  Geschreven door Wieke
 3. Verhalen uit Oldenzaal

  Agenda oktober 2023: kermis, herfst, halve marathon en meer

  Geschreven door Wieke
 4. Ondernemer in de spotlight

  Experience Beauty: De nieuwe aanwinst voor winkelcentrum De Vijfhoek!

  Geschreven door Marieke

Tip je vrienden

facebook twitter