Verhalen uit Oldenzaal

Geslaagd uitje met de vrijwilligers van Oldenzaal Promotie

Leestijd 3 minuten 1344 x bekeken

Het zonnetje stond op deze donderdagochtend al te stralen. De meer dan 30 vrijwilligers hadden er heel veel zin in. Eindelijk mocht het weer. Het leuke was, dat er verschillende groepen vrijwilligers waren, dus onderling was leuk om elkaar te ontmoeten.

Vrijwilligersuitje

De een is stadsgids, de ander torengids maar ook de fotografen en de winkelvrijwilligers en andere vrijwilligers waren erbij. Een mooie gemêleerde groep, die zin hadden in het ‘school’ reisje. Want, zonder vrijwilligers zouden we niet weten hoe we onze stad Oldenzaal zo positief op de kaart kunnen zetten. Tijd dus om onze vrijwilligers welverdiend in het zonnetje te zetten.

9.00 uur vertrek

De dag startte onderaan de Plechelmusbasiliek. Een gedeelte van de groep ging op de fiets en een klein aantal ging met de auto. Natuurlijk ging de fietstocht over fietsknooppunten. De tocht over het vliegveld en door Lonneker binnendoor was afwisselend en bijzonder. De eerste stop was bij de Synagoge in Enschede.

De Synagoge

Toen de groep vrijwilligers aankwam werden ze welkom geheten met koffie en (koosjer) appelgebak, in de algemene ontvangstruimte. Daarna werd de groep in tweeën gesplitst en gingen ze samen met een gids door de synagoge. Er zijn zo weinig leden tegenwoordig van de geloofsgemeenschap, dat er twee gebedsruimtes zijn. (Sjoel genaamd). In heel Twente en een klein gedeelte van de Achterhoek zijn nog maar 70 orthodoxe joden.

Een van de vrijwilligers vertelt ‘Waar ik me erg over verbaasde is, dat tijdens de viering mannen en vrouwen apart zitten, op het balkon of afgescheiden met een hekje.’ De vrouw is in het Jodendom erg belangrijk, want zij geeft het geloof door aan de toekomstige generatie.’

Lunchen & bijpraten

Tussen de middag stond bij de Kater een overheerlijke lunch te wachten. En kon de groep de opgedane indrukken met elkaar delen. Het was heerlijk om even bij te komen en bij te kletsen.

Stadswandeling

Vervolgens stonden drie stadsgidsen klaar om een rondleiding door de Stad Enschede te geven. De rondleiding startte bij het Stadsbrandmonument dat staat voor de Oude Kerk, voor het Horecaplein. De stadsbrand in 1862, had namelijk de gehele stad verwoest. Er werd een stukje geschiedenis over de stad zelf verteld. Waar liepen vroeger de grachten en dat Enschede geen stadsmuren had maar een wal. Voor de oplettende kijker, dit is zichtbaar in de bestrating, bijv. bij Boekhandel Broekhuis.

Er werd gesproken over het textielverleden en dat heel veel textielfabrikanten geholpen hadden met het onderduiken van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de Nieuwe kerk en het stadshuis werd bezocht. Het stadshuis is ontworpen door de studenten van de Amsterdamse school, dit is een vorm van architectuur.

‘En het meest bijzondere was; de stadsgids wist overal een antwoord op’, vertelde José.


Uiteindelijk werden we om kwart over vijf bij Royal Plaza verwacht. Waar het bijzondere vrijwilligersuitje werd afgesloten met een hapje (veel) en een aantal overheerlijke drankjes.

Meer verhalen uit Oldenzaal

  1. Verhalen uit Oldenzaal

    De Groote Markt: het gezelligste horecaplein van Oldenzaal!

    Geschreven door Oldenzaal Promotie
  2. Verhalen uit Oldenzaal

    Agenda september 2023: modespektakel, kermis en meer..

    Geschreven door Wieke
  3. Ondernemer in de spotlight

    Chasing Ink Tattoo & Piercing.

    Geschreven door Marieke
  4. Verhalen uit Oldenzaal

    Proef de Twentse gastvrijheid op de Oldenzaalse warenmarkt!

    Geschreven door Oldenzaal Promotie

Tip je vrienden

facebook twitter