Verhalen uit Oldenzaal

verrassende cultuur: van amusement tot kaas

Leestijd 3 minuten 317 x bekeken

De betekenis van cultuur is voor iedereen anders, voor iedereen is er iets. Lachend geven de heren aan dat het een gezellig gesprek is zo in de Engelse Tuin. Marcel sluit af met de zin: “We hebben nog nooit zo’n gesprek met elkaar gehad. Dus als ik bij Rick binnenkom voor een stuk kaas, dan hebben we de volgende keer een iets ander gesprek. Leuk.”

Cultuur, een bekend begrip zou je denken. Maar wat is cultuur eigenlijk? En heeft iedereen iets met cultuur? Daarover ging het gesprek tussen Marcel Snijders en Rick Arts. Het gesprek begon over cultuur als begrip en verschoof naar culturele kaas uit Sardinië. Eén ding is zeker: gesprekken over cultuur zitten altijd vol verrassingen.

Ontspanning

Marcel is 65 jaar en net met prepensioen gegaan. Misschien ken je hem als oud-directeur van TCC Potskampstraat. Hij vertelt over de betekenis van cultuur voor hem: “Cultuur is voor mij verbinding tussen mensen. Ik vind het geweldig hoe mensen op het toneel kunnen staan en moeilijke problemen aanpakken en die brug slaan. Maar ook ontspanning is belangrijk. Ik wil vermaakt worden door cultuur.” Hij geeft aan dat cultuur als rode draad door zijn leven loopt.

“In mijn vrije tijd speel ik als acteur bij Snor en zing ik in Vocaal Theater De Potters. Ook ben ik penningmeester van Stadstheater De Bond en doe ik de PR van Kunst in de Etalage.”

Passievol

Geldt dat ook voor de 42-jarige eigenaar van de Zuivelhoeve, Rick? Zelf geeft hij aan dat hij iets minder heeft met cultuur, maar is dat ook zo? “Ik ga soms naar De Bond en Snor vind ik leuk. Ook ga ik graag naar Jochem Myer en ik heb een brede muzieksmaak.” Rick vertelt dat hij cultuur anders ziet, meer in relatie tot zijn werk: “Als ik terugkijk op onze laatste vakantie in Frankrijk, denk ik aan cultuur. Ik ontmoette daar een kaasboer van 85, die mij iets liet proeven. Dat is ook een stukje cultuur voor mij. Ik denk dat elk eetmoment verbinding is en vaak cultuur. Passie van de mens zorgt voor cultuur.”

Marcel haakt in op Rick: “Dat is een hele mooie, dat jij cultuur ziet in je alledaagse leven, zoals die kaasboer. Er komt een stukje cultuur van dat land naar je toe. Je stelt je open voor de cultuur van die ander.” Rick geeft aan dat hij het juist knap vindt wat Marcel bij Snor doet, met ziel en zaligheid repeteren en optreden. Hij zegt lachend: > “Daar heb ik respect voor. Ik vertel liever 600 keer tegen één iemand iets, dan één keer iets tegen 600 mensen.”

Cultuur als werk

Bij cultuur denken veel mensen aan kunst of muziek. Rick geeft een andere blik op cultuur: “Ik denk dat mijn werk cultuur is. Kaas bestaat al ontzettend lang. Vroeger was het een vorm van overleven, tegenwoordig is het een delicatesse, een soort amusement. Wij zeggen altijd bij de Zuivelhoeve: ‘Als je weet wat je eet, proeft het altijd beter.’ Ik hoop dan ook dat mensen het verhaal over de kaas, wat ik vertel tijdens de verkoop, ook vertellen als ze het op tafel zetten. Dan breng je cultuur op tafel.”

Amusement

Ook voor Marcel geldt dat amusement bij cultuur hoort en ook in zijn baan was het aanwezig. “Amusement en binding maken cultuur belangrijk. Het is een fantastische aanwinst om verschillende culturen op school te hebben, zowel voor leerlingen als personeel. Je kunt meedenken en meevoelen met leerlingen, zodat ze zich optimaal ontwikkelen. Mooi om met collega’s daarover in gesprek te zijn.”

Verder lezen?

Klik hier voor het gehele Cultuurmagazine.

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Plan leuke uitjes in!

  Geschreven door Miranda
 2. Nieuws & Tips

  Agenda februari 2023: Feesten in Oldenzaal!

 3. Ondernemer in de spotlight

  Warenmarkt | Katwijker vishandel R Zeefat&Dochters

  Geschreven door Miranda
 4. Ondernemer in de spotlight

  Warenmarkt | Ken je hem? Ruurd Nijenhuis van de Kaashandel Nijenhuis?

  Geschreven door Miranda

Tip je vrienden

facebook twitter