Verhalen uit Oldenzaal

Historie en nieuwsgierige bezoekers omringen basiliekwacht Harry

Leestijd 3 minuten 296 x bekeken

Heilig Plekje: ‘Per jaar komen er zo’n 15.000 mensen in deze kerk’

Enthousiast ontvangt Harry Morshuis, basiliekwacht van de Plechelmus, mensen in de kerk. Hij geeft rondleidingen door de basiliek, het centrale geschiedenispunt van Oldenzaal volgens hem, en kan hier van alles over vertellen.

Vol passie vertelt Harry over de basiliek, de schatkamer en de betekenis van deze culturele plek voor hem.

Openen en ontvangen

Basiliekwacht, een term die velen misschien niks meer zegt. De Plechelmus heeft ongeveer 40 basiliekwachten. Harry vertelt: “Wij zorgen ervoor dat de kerk geopend is van april tot november. We houden toezicht, beantwoorden vragen en maken een praatje met bezoekers. Het is een groot succes, want per jaar komen er zo’n 15.000 mensen in deze kerk. De Plechelmus is bijzonder, juist omdat deze al eeuwen in Oldenzaal staat en zo goed is onderhouden.” Hij geeft aan dat bezoekers heel nieuwsgierig zijn en dat maakt het werk plezierig. “Je kunt hier een rondleiding krijgen. We hebben ook een papieren rondleiding gemaakt, die je zelf kunt volgen. Hier staat allemaal informatie bij. Dit werkt heel erg goed.”

Bijzondere geschiedenis

Harry is al een hele tijd actief bij de kerk in Oldenzaal. De basiliekwacht vertelt over zijn connectie met Oldenzaal: “In 1979 kwamen wij in de stad wonen. Eerder was ik lector in de kerk en in 1985 ben ik bij het koor gegaan. In 2002 ben ik met pensioen gegaan en vanaf die tijd ben ik al bij de basiliekwachten betrokken.” Zijn eigen geloofsopvatting is aan verandering onderhevig, maar Harry heeft wel een connectie met de Plechelmusbasiliek als plek. Waarom? Hij geeft een mooie reden: “Vooral de geschiedenis trekt mij aan. Als ik de kerk afsluit, ben ik alleen in de kerk met alle geschiedenis die hier heeft plaatsgevonden. Wat ik een bijzondere gedachte vind, is dat al die gewone mensen vroeger uit Oldenzaal en omgeving de moeite namen om hiernaartoe te komen. Zonder fiets of auto, maar gewoon lopend. Weer of geen weer. De kerk heeft veel voor hen betekend. Dat is prachtig.”

HEILIG PLEKJE

Historie en nieuwsgierige bezoekers omringen basiliekwacht Harry

Historische schatten

Als we de schatkamer van de Plechelmus in lopen, geeft Harry aan dat er een aantal bijzondere dingen te zien zijn hier. Hij vertelt over sommige voorwerpen die aanwezig zijn:

Het handwerk van de kazuifels is prachtig. Steek voor steek gemaakt met een naald.

"Daarnaast zie je een foto van de suisse. Vroeger liep de suisse in vol ornaat door de kerk om te handhaven als de kerk vol was. Tegenwoordig is het een ornament. Ook ligt er een bijzonder boek. Hierin werd vroeger, totdat de basiliek protestants werd, bijgehouden wat de kanunniken moesten zingen en bidden. Ook werd bijgehouden welke kanunniken overleden waren en wat de giften waren. Dit is het originele boek uit het begin van de zeventiende eeuw. Uiteindelijk is dat boek dus hier terecht gekomen, zo bijzonder.”

Schatkamer

De schatkamer is altijd open als de kerk geopend is. Harry vertelt dat het onderdeel is van de kerk en kerkschatten, van het rijke leven. Hierin vind je een stuk historie van de kerk. Hij vertelt verder: “Je zou eigenlijk precies willen weten wat er gebeurd is vroeger. Dat kan natuurlijk niet. In de schatkamer vind je wel boeken waarin veel staat en er zijn verschillende boeken over de geschiedenis van de basiliek geschreven. Maar volledig weet je het natuurlijk niet, hoe graag je dat ook wilt.”

Basiliek bezoeken? Bel (0541) 51 43 17 of kijk op: www.plechelmusbasiliek.nl

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Plan leuke uitjes in!

  Geschreven door Miranda
 2. Nieuws & Tips

  Agenda februari 2023: Feesten in Oldenzaal!

 3. Ondernemer in de spotlight

  Warenmarkt | Katwijker vishandel R Zeefat&Dochters

  Geschreven door Miranda
 4. Ondernemer in de spotlight

  Warenmarkt | Ken je hem? Ruurd Nijenhuis van de Kaashandel Nijenhuis?

  Geschreven door Miranda

Tip je vrienden

facebook twitter