Verhalen uit Oldenzaal

Vrijwilliger in de Bibliotheek Oldenzaal: combinatie van lezen en helpen

Leestijd 2 minuten 313 x bekeken

Mia Vloothuis is vrijwilligster bij Bibliotheek Oldenzaal, voor haar de ideale combinatie van haar liefde voor lezen en het helpen van mensen. We gingen met haar in gesprek om te achterhalen wat het werk op deze culturele plek zo bijzonder voor haar maakt.

Even voorstellen

Laten we beginnen met Mia zelf, wie is ze? Mia vertelt: “Nou Mia Vloothuis, 65 jaar en net oma geworden. Helemaal verliefd op mijn kleinkind. Ik heb altijd in de GGZ gewerkt als sociaalpsychiatrisch verpleegkundige in een FACT-team. Ontzettend leuk, maar pittig. Na vervroegd pensioen wou ik alleen leuke dingen doen, waaronder vrijwilligerswerk. Bij de Bibliotheek Oldenzaal zochten ze toen gastheren en -vrouwen.” Ze vertelt dat zeer tot de dag op vandaag geen spijt van heeft.

Basisvaardigheden

Mia helpt bij de bieb met allerlei dingen. Ze biedt klanten zo goed mogelijk ondersteuning, bijvoorbeeld bij het vinden van boeken, printen of het aanbieden van de juiste cursus. Ook zet ze gereserveerde boeken klaar. Verder is ze enthousiast over Oefenplein, waarmee basisvaardigheden wordt aangeleerd aan mensen. Denk aan spelling, rekeningen begrijpen, online bankieren etc. Mia vertelt:

“De bieb is veel breder geworden dan alleen lezen. Er zijn verschillende aandachtsgebieden, zoals Oefenplein, leren lezen en leren omgaan met de computer.”

Snoepwinkel

Ze vertelt dat de bieb vroeger voor haar al een mooie plek was: “Als kind ging ik altijd naar de bieb, ik zat er elke week. Even helpen de boeken op een rijtje zetten en lezen. Maar als ik nu kijk wat de bieb biedt, je kunt er echt van alles. Ik heb ook nog allerlei ideeën waarmee we aan de slag kunnen en die kan ik aandragen. Dat vind ik heel leuk.” Lachend noemt ze de bieb ‘een snoepwinkel’. Voor elk wat wils: kookboeken, mooie kinderboeken, tijdschriften. Maar vooral voor haarzelf, omdat ze zoveel nieuwe en leuke titels ziet.

Ik heb ook nog allerlei ideeën waarmee we aan de slag kunnen en die kan ik aandragen. Dat vind ik heel leuk.

Een plek voor iedereen

Een ander mooi aspect, geeft Mia aan, is de bibliotheek aan huis. Voor mensen die moeite hebben om bij de bieb te komen. Ze vertelt dat ze zelf één klant heeft waar ze boeken brengt. “Zo mooi om te doen.” Verder is de bieb ook een plek voor verbinding. Mia geeft aan dat mensen ’s ochtends de krant komen lezen of dat mensen komen studeren. Om af te sluiten, omschrijft ze de Bibliotheek Oldenzaal als volgt: “Een plek waar iedereen terecht kan.”

Ontdek de bieb

Nieuwsgierig wat de bieb allemaal nog meer doet? Check dan: bibliotheekoldenzaal.nl/ontdek-de-bieb

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Plan leuke uitjes in!

  Geschreven door Miranda
 2. Nieuws & Tips

  Agenda februari 2023: Feesten in Oldenzaal!

 3. Ondernemer in de spotlight

  Warenmarkt | Katwijker vishandel R Zeefat&Dochters

  Geschreven door Miranda
 4. Ondernemer in de spotlight

  Warenmarkt | Ken je hem? Ruurd Nijenhuis van de Kaashandel Nijenhuis?

  Geschreven door Miranda

Tip je vrienden

facebook twitter