Verhalen uit Oldenzaal

Kunstclub van Twents Zilver |Zin-spinsels: verrijking door praten over kunst. Annemarie vertelt!

Geschreven door

Miranda

Leestijd 4 minuten 715 x bekeken

Vanaf september vind je Kaliber Kunstenschool op een nieuwe locatie. In het Sociaal Cultureel Centrum Oldenzaal Willemien aan de Wilhelminastraat 5 - voormalige Univé kantoor - in Oldenzaal.

Praten over kunst en allerlei onderwerpen die bij het leven horen. Dat is precies wat Annemarie van Uden doet met senioren tijdens de cursus Zin-spinsels van Twents Zilver, een project van Kaliber Kunstenschool en Impuls. De cursus is een combinatie van verrijking, beschrijven en samen zijn.

Kijken en beschrijven

Zelf is Annemarie gespecialiseerd in glaskunst en geeft ze les in verschillende kunsttechnieken, zowel bij Kaliber als bij Oyfo in Hengelo. In Oldenzaal geeft ze onder andere de cursus Zin-spinsels voor senioren.

‘De cursus is bedacht om ouderen alerter te maken’

Wat is dat nou eigenlijk?

Annemarie vertelt: “Bij Zin-spinsels werken we met VTS-techniek: visual thinking strategy. We kijken naar schilderijen en benoemen wat we zien, we proberen het oordeel weg te laten. Ook laten we achterwege wat je dénkt te zien. Het gaat puur om wat je echt ziet. Dat is heel moeilijk.” Deze bevindingen bespreken we met elkaar. “Dat is eigenlijk al heel verrijkend. Daarna vertel ik nog wat over het schilderij: waar hangt het, wie is de maker en uit welke tijd komt het? Dat hoort officieel niet bij deze techniek, maar is wel leuk om te doen.”

Delen met kleinkinderen

Elke les breidt Annemarie de kennis van kunstgeschiedenis van senioren uit. “Wat heel leuk is, is dat de senioren de kennis mee naar huis nemen. Soms zoeken ze dingen thuis verder uit en bespreken ze dit met hun kleinkinderen. Dat is heel mooi.”↵

De cursus is onderdeel van Twents Zilver, een project dat senioren uitdaagt om creatief bezig te gaan. Bij Twents Zilver Thuis maken zij samen met een kunstdocent iets moois, zoals een levenslied of fotocollage. De groepscursussen van Twents Zilver Uit zijn ontstaan vanuit de behoefte om elkaar te ontmoeten, zoals bij Zin-spinsels.

‘Er ontstaan mooie vriendschappen. Ontzettend leuk.’

Annemarie vertelt: “Je kijkt naar de behoefte van iemand. Soms is er een oudere die zelf een gedicht voordraagt, waar we het daarna dan over hebben. Of er zijn artikelen uit de krant meegenomen. We zoeken samen het intellectuele op, daar is echt behoefte aan. Langzamerhand ontstaan er ook mooie vriendschappen. Ontzettend leuk.”

Verrijkend voor allen

Op de vraag wat de cursus voor Annemarie zelf betekent, moet ze even nadenken. Ze antwoordt: “Ik vind het zelf een verrijking om met deze doelgroep te werken. Meestal werk ik met een doelgroep die 20 jaar jonger is, of nog jonger. Deze doelgroep relativeert enorm. Het gaat namelijk om de kleine dingen, het samen zijn. Dat is zo belangrijk. Zeker in deze tijd. Dat vind ik meer terug in de doelgroep senioren.” Ze geeft nog aan dat technologie zo snel gaat en hoe ouder je wordt, hoe meer je teruggaat naar vroeger. “Daar hebben we het in de cursus veel over. Dat vind ik bijzonder aan deze doelgroep, dat leeft heel sterk. Ouderen staan meer in het hier en nu.”

‘Er is zelfs een groepsapp, om tips te delen’

Daarnaast vindt Annemarie het heel mooi als ze hoort dat cursisten het met hun kleinkinderen hebben gehad over een schilderij. “Elke keer als mensen verrijkt de deur uit gaan en het thuis nog hebben gehad over kunst, vind ik dat fantastisch. Dat is een hele mooie manier om met je kleinkinderen te zijn. Hele andere dingen dan school of sport. Goed dat ze dat oppakken en doen.”

Samen zijn

Met de cursus wil Annemarie niet persé iets bereiken, behalve dat ze op een fijne manier samen zijn en het over een gezamenlijke interesse hebben. Dat is volgens haar voldoende. “Er is niet iets wat behaald hoeft te worden. Zij verheugen zich op de cursus en ik ook. We hebben zelfs een groepsapp aangemaakt, waarin tips worden gegeven over bijvoorbeeld televisieprogramma’s, leuk toch!”

Op de vraag of Annemarie nog iets kwijt wil over de cursus zegt ze het volgende: “De cursus wordt om de week gegeven op dinsdagochtend van 10.00 – 12.00. Er is nog plek voor een aantal mensen. Je mag altijd komen kijken als het je aanspreekt! Dit kan bij mijn cursus, maar ook bij de Kunstbrouwerij van mijn collega Rob, waar je gaat tekenen en schilderen. Of de nieuwe yogacursus van Jacobien.

MEEDOEN? ZIN-SPINSELS

Annemarie doceert 2 wekelijks op dinsdag Zin-spinsels van 10.00 - 12.00 uur.
Er is nog plek!
Aanmelden kan door te bellen met 06 23523831 of via twentszilver.nl
Kaliber Kunstenschool: kaliberkunstenschool.nl

Het gehele Cultuurmagazine lezen? Klik hier.

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Plan leuke uitjes in!

  Geschreven door Miranda
 2. Nieuws & Tips

  Agenda februari 2023: Feesten in Oldenzaal!

 3. Ondernemer in de spotlight

  Warenmarkt | Katwijker vishandel R Zeefat&Dochters

  Geschreven door Miranda
 4. Ondernemer in de spotlight

  Warenmarkt | Ken je hem? Ruurd Nijenhuis van de Kaashandel Nijenhuis?

  Geschreven door Miranda

Tip je vrienden

facebook twitter