Verhalen uit Oldenzaal

De beste beleving tijdens theatershows daar zorgt Bart voor.

Geschreven door

Miranda

Leestijd 4 minuten 324 x bekeken

Stadstheater De Bond, een bekende plek in Oldenzaal. Met behulp van vrijwilligers dé plek waar je naar toe kunt voor muziek, theater, revues of films. Maar ook voor kunst. Bart Assen zorgt ervoor dat jij een mooie avond hebt bij De Bond. Hoe? Door kleine brokjes tot één geheel te maken.

Van onderwijs naar theater

Allereerst, wie is Bart? “Ik stam uit het onderwijs. Tot 2013 heb ik lesgegeven in Rotterdam. Vervolgens heb ik me eerst afzijdig gehouden van vrijwilligerswerk, totdat ik via een vrijwilliger van Het Eerste Uur een oproep van het theater kreeg. Ik heb me aangemeld, heb kennisgemaakt en ben hierin gerold.” Zelf is Bart ook een echte theaterbezoeker. Dat maakt dat hij weet wat gewaardeerd wordt en wat voor hem het werk leuk maakt.

Vrijwilliger

“Samen met 60 anderen ben ik hier vrijwilliger. Geen vaste dagen, maar flexibel. Voor elke show is er een overleg. Samen met horeca en techniek. We kijken naar vragen zoals: hoeveel mensen verwachten we, wie doet de kaartcontrole, wie doet de zaal? De taken worden verdeeld, allemaal in goed collegiaal overleg.” Hij vertelt dat hij ook in een kunstgroep van De Bond zit. “We organiseren boven vier of vijf keer per jaar een expositie van kunstenaars. Ik help met het organiseren. Overdag kan je hierbinnen komen en kijken. Publiek van theatervoorstellingen kan ook naar boven lopen om dit te bekijken. Samen met anderen help ik met het ophangen van de kunst en de planning voor het jaar. Deze losse brokjes in de week maken dat ik dit werk zo leuk vind.”

Ultieme beleving

Natuurlijk zijn er verschillende aspecten die het vrijwilligerswerk voor Bart boeiend maken. “Het mooiste is het contact met de bezoekers. Zeker met de mensen die regelmatig komen. Sommigen gaan naar bijna alle voorstellingen! Deze mensen ken je goed en daar maak je een praatje mee. Soms heb je mensen die nog nooit naar het theater zijn geweest. Die komen zenuwachtig binnen. Daar praat je mee en stel je op hun gemak. Ook heb je soms mensen die slecht ter been zijn. Die geef je dan de tip om vroeg bij de deur te staan, zodat ze sneller op hun plek in de zaal zijn. Je doet eigenlijk alles om het de mensen naar de zin te maken.”

Verder geeft hij aan dat iedereen met een positief gevoel binnenkomt, want ze gaan wat beleven. Dat beleven begint volgens hem al bij de deur: “Ik begin altijd een gesprek bij binnenkomst, ook al is dit kort. Gasten staan voorop. Dat vind ik juist leuk werk.”

Intiem en gezellig

Stadstheater De Bond is een oud gebouw. Van oorsprong het vakbondsgebouw, geeft Bart aan, daar komt de naam ook vandaan. “Persoonlijk vind ik De Bond een hele belangrijke plek voor cultuur in Oldenzaal. Het is mooi dat je mensen iets kunt bieden. In principe is het een klein theater, maar dat brengt wel eigen dynamiek en gezelligheid. Je komt sneller een oude buurjongen of collega tegen. Daardoor vervult het een goede functie in de samenhang van de stad.”

Bart vertelt dat De Bond is verbouwd tijdens de coronatijd: “We hebben de foyer verbouwd en de bar is nieuw. Dit is heel mooi geworden en maakt het theater gezelliger. Een soort van huiskamergevoel, daar streven we ook naar.”

Uitblinkers

Op de vraag wat zijn mooiste herinnering is aan het Stadstheater, moet hij even denken. “Dit varieert van voorstellingen van Youp van ’t Hek tot aan kleinere voorstellingen. Soms zijn er legendarische voorstellingen die uitblinken door weinig bezoek in plaats van veel. Mijn kleinste voorstelling was met twintig mensen. Dit werd opgevoerd op het toneel met het gordijn dicht. Wij zaten als publiek ook op het toneel in een kring. Eigenlijk jammer voor de artiest, maar voor ons bijzonder om mee te maken. Dat blijft je bij. Daarnaast is het mooi dat je nooit weet wat er gaat gebeuren tijdens een voorstelling. Dat houdt het mooi.” Ook de komende tijd heeft hij nog enkele voorstellingen op de planning staan, sommige uitgesteld door corona. Daarna is het einde seizoen en volgt er een nieuwe planning. Iets om naar uit te kijken!

Benieuwd bij welke voorstellingen Bart jou welkom kan heten? Bekijk de agenda op de volgende bladzijde of ga naar stadstheaterdebond.nl/theater.

Het gehele Cultuurmagazine lezen? Klik hier.

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Plan leuke uitjes in!

  Geschreven door Miranda
 2. Nieuws & Tips

  Agenda februari 2023: Feesten in Oldenzaal!

 3. Ondernemer in de spotlight

  Warenmarkt | Katwijker vishandel R Zeefat&Dochters

  Geschreven door Miranda
 4. Ondernemer in de spotlight

  Warenmarkt | Ken je hem? Ruurd Nijenhuis van de Kaashandel Nijenhuis?

  Geschreven door Miranda

Tip je vrienden

facebook twitter