Typisch Oldenzaal
Een plek van troost. Bijna elke Oldenzaler kent de plek.
- Leestijd 3 min
- Gelezen 3898 keer
Bijna elke Oldenzaler kent de plek: de Mariakapel op de Tankenberg. Ook wel ‘Het Mariakapelletje’ genoemd. Henk Winkelhuis vertelt ons prachtige verhalen over de kapel. We duiken de geschiedenis in en ontdekken waarom er altijd een kaarsje brandt in de kapel op de Tankenberg.
Gedenkplek na de oorlog
De kapel is in 1948 gebouwd als herinnering aan wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. In de kapel vind je o.a. een gedenksteen waar drie namen op staan van slachtoffers van de oorlog: Joh. H. Engelbertink, Mr. Joan Gelderman en G.J. Wolbers. Vlak bij de kapel, in Villa de Hulst, woonde De familie Gelderman, een bekende naam in onze Boeskool stad. Zij wilden een plek om hun zoon te gedenken die op 4 september 1944 in Vught was gefusilleerd. Het moest op een plek komen die ze altijd konden zien. De Mariakapel werd gebouwd op de Tan kenberg, zodat ze de gedenkplek pre cies tussen twee bomen door vanuit huis konden zien.
Gerard Wolbers
De kapel bevat het bijzondere verhaal van Gerard Wolbers. Tijdens de oorlog heeft hij ondergedoken gezeten en zat hij bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Op 2 april 1945, de dag dat Oldenzaal werd bevrijd, werd Gerard onderweg naar zijn ouderlijk huis, door een vluchtende Duitse soldaat doodgeschoten. Tot twee jaar geleden was er op de steen ‘Gerard Wolbert’ uitgebeiteld. Henk zocht contact met de familie Wolbers, om te kijken of zij het goed zouden vinden dat de T veranderd zou worden in een S. Dat stelde de familie zeker op prijs. Zo leeft het verhaal van Gerard Wolbers voort in de kapel.
‘Troost voor iemand in het bijzonder, of voor iedereen’
Dierbaren gedenken
De kapel is gebouwd om om de herinnering levend te houden aan Joan Gelderman, Gerard Wolbers en Johan Engelbertink en om troost te bieden aan hun nabestaanden. Voor iemand in het bijzonder, of voor iedereen. De troostende functie houdt nog steeds stand in 2023. Mensen die langs de kapel komen, branden vaak een kaarsje. Dat is ook het opmerkelijke aan de kapel. Of je nou ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds komt, er brandt altijd een kaarsje. Zo ook als wij er zijn, op een koude woensdagochtend. En niet één kaarsje, maar wel tien kaarsjes. Oldenzalers en omwonenden zoeken troost in het Mariakapelletje en gedenken hun dierbaren. Dat is waar de kapel, na al die jaren, voor staat. Dus mocht je erlangs lopen, steek dan vooral een kaarsje aan om deze traditie in stand te houden.↵