navigatie overslaan

Typisch Oldenzaal

Een plek van troost. Bijna elke Oldenzaler kent de plek.

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 2972 keer

Bijna elke Oldenzaler kent de plek: de Mariakapel op de Tankenberg. Ook wel ‘Het Mariakapelletje’ genoemd. Henk Winkelhuis vertelt ons prachtige verha­len over de kapel. We duiken de geschie­denis in en ontdekken waarom er altijd een kaarsje brandt in de kapel op de Tankenberg.

Gedenkplek na de oorlog

De kapel is in 1948 gebouwd als her­innering aan wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. In de kapel vind je o.a. een gedenksteen waar drie namen op staan van slachtoffers van de oorlog: Joh. H. Engelbertink, Mr. Joan Gelderman en G.J. Wolbers. Vlak bij de kapel, in Villa de Hulst, woonde De familie Gelderman, een bekende naam in onze Boeskool­ stad. Zij wilden een plek om hun zoon te gedenken die op 4 september 1944 in Vught was gefusilleerd. Het moest op een plek komen die ze altijd konden zien. De Mariakapel werd gebouwd op de Tan­ kenberg, zodat ze de gedenkplek pre­ cies tussen twee bomen door vanuit huis konden zien.

Gerard Wolbers

De kapel bevat het bijzondere verhaal van Gerard Wolbers. Tijdens de oor­log heeft hij ondergedoken gezeten en zat hij bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Op 2 april 1945, de dag dat Oldenzaal werd bevrijd, werd Gerard onderweg naar zijn ouderlijk huis, door een vluchtende Duitse soldaat doodge­schoten. Tot twee jaar geleden was er op de steen ‘Gerard Wolbert’ uitgebeiteld. Henk zocht contact met de familie Wol­bers, om te kijken of zij het goed zouden vinden dat de T veranderd zou worden in een S. Dat stelde de familie zeker op prijs. Zo leeft het verhaal van Gerard Wolbers voort in de kapel.

‘Troost voor iemand in het bijzonder, of voor iedereen’

Dierbaren gedenken

De kapel is gebouwd om om de her­innering levend te houden aan Joan Gelderman, Gerard Wolbers en Johan Engelbertink en om troost te bieden aan hun nabestaanden. Voor iemand in het bijzonder, of voor iedereen. De troos­tende functie houdt nog steeds stand in 2023. Mensen die langs de kapel komen, branden vaak een kaarsje. Dat is ook het opmerkelijke aan de kapel. Of je nou ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds komt, er brandt altijd een kaarsje. Zo ook als wij er zijn, op een koude woensdagoch­tend. En niet één kaarsje, maar wel tien kaarsjes. Oldenzalers en omwonenden zoeken troost in het Mariakapelletje en gedenken hun dierbaren. Dat is waar de kapel, na al die jaren, voor staat. Dus mocht je erlangs lopen, steek dan vooral een kaarsje aan om deze traditie in stand te houden.↵

Wat vind je van dit artikel?