Verhalen uit Oldenzaal

In de kiekert: Stadsbeiaardier Hylke Banning & de Plechelmusklok

Leestijd 3 minuten 95 x bekeken

Zijn wieg stond in Leeuwarden, jarenlang woonde hij in Amersfoort, en toch zullen de meeste Boeskool-mennekes en - wiefkes hem wel wekelijks horen. Dit jaar zet OCV de Glasbloazers Hylke Banning in de Kiekert.

De nieuwe beiaardier

Tijdens zijn studententijd aan de UT in Enschede ontdekte Hylke de klokken van de campusbeiaard en kreeg hij les van Karel Borghuis, destijds de beiaardier van Oldenzaal. Het was Karel die Hylke vroeg hem op te volgen. Al na 10 dagen na de eerste kennismaking met de Plechelmus overleed Karel en was Hylke per direct de nieuwe beiaardier. De contacten met de familie Borghuis zijn echter nooit verwaterd en Hylke onderhoud nog steeds goede contacten met de dochter van Karel. Doorgaans is vrijdagavond zijn vaste speelavond, al wil hij soms ook wel eens op zaterdag de toren in gaan. Ook heeft hij zijn leermeester op een andere manier opgevolgd, momenteel geeft hij zelf les aan 11 leerlingen om op het carillon te spelen.

Nu ik weer in de buurt woon ben ik van plan om zeker weer een keer te komen kijken. Wel ben ik meerdere malen naar het carnaval in Asten geweest met een bevriende beiaardier.

Hylke & carnaval

Recent heeft Hylke voor het eerst de optocht gezien en heeft er dus nog maar een beetje van kunnen proeven. Doordat hij eerst woonachtig in Amersfoort was had het weinig zin om naar Oldenzaal te komen om het belaard te bespelen tijdens carnaval. "Nu ik weer in de buurt woon ben ik van plan om zeker weer een keer te komen kijken. Wel ben ik meerdere malen naar het carnaval in Asten geweest met een bevriende beiaardier" aldus Hylke, die niet helemaal onbekend met carnaval is. Wat ik ook mooi vind zijn het grote aantal muzikanten hier in Oldenzaal. Ik heb al eens met veel plezier mogen samenwerken met Semper Crescendo en St. Joseph bij evenementen in en rond de toren.

De nieuwe Plechelmusklok

Het toevoegen van de Plechelmusklok aan het belaard is een van de mooiste momenten in de carrière van Hylke, wiens wens het altijd was om een Besklok toe te voegen. Met dank aan Anton Reef wie geloof had in het project en met een financiële bijdrage een belangrijk aandeel had in het realiseren van de klok. Het is echter niet de eerste klok die de naam over een Plechelmus draagt. Van 1513 tot en met 1896 beschikte de toren eveneens Plechelmusklok, maar deze is helaas omgesmolten. De tweede Plechelmusklok bleek niet goed genoeg te zijn en werd in 1930 omgesmolten.

Stokkenklavier

Ze sluiten het interview af met twee nummers die Hylke speelt op zijn stokkenklavier, Aangezien het interview op de lle van de lle is gehouden is de keuze in nummers snel gemaakt: Oh Oldenzaal' en 'Aait Vedan'.

Aait Vedan:
https://www.youtube.com/watch?v=PjqD9BCvywM

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Nieuws & Tips

  Voordat het zover is! To-do list voordat het Pasen kan beginnen....

 2. Nieuws & Tips

  Oldenzaalse weken. YESS van 22 april t/m 7 mei is er weer van alles te doen in Oldenzaal!

 3. Verhalen uit Oldenzaal

  Echt alles zat mee! Het weer, de bezoekers, de leuke modellen...!

 4. Ondernemer in de spotlight

  Stagiaire Wieke

  Geschreven door Oldenzaal Promotie

Tip je vrienden

facebook twitter